Hlavní obsah

Já a přísný? Mohl bych být tisíckrát přísnější. Ale nemusím, tvrdí kouč Železný

Londýn

V akci měl hned kvarteto svých svěřenců, kvalifikačním sítem prošli s poloviční úspěšností. Trojnásobný mistr světa Jan Železný bude z tribuny koučovat Jakuba Vadlejcha a Petra Frydrycha v naději, že aspoň jeden z nich zabojuje o stupně vítězů.

Foto: Ivana Roháčková

Jan Železný při kvalifikace mistrovství světa v Londýně.

Článek

Jakou mají vaši svěřenci výchozí pozici?

Kuba ukazuje, že se pořád zlepšuje po psychické stránce, díky penězům od Českého olympijského výboru jsme sem mohli vzít i psycholožku. Někteří lidi potřebují roky, aby se všechno dalo dohromady, a pak je to o jednom závodu. Formu má, sám mi to i říká. A je pravda, že takhle blbě jako v kvalifikaci ještě 83 metrů nehodil.

A Frydrych, jenž se dlouhé roky hledal?

Po sedmi letech se zase chytil. Už na rozcvičce bylo vidět, že si věří, teď může předvést pořádný výkon a hodit i dál.

Jsou oba příkladem toho, že trpělivost se u atletů vyplácí?

Teď ještě udělat další krok… Ale když Kuba zůstane zdravý, prodá to teď nebo příště, ale přijde to, o tom jsem přesvědčený. A Petrovi věřím, on je typ hodného kluka, někdy je to až zbytečné, protože tady hodní moc nevyhrávají. A u Petra záleží na sebedůvěře a myslím, že ji teď má a našel se.

Musíte mít ke každému ze svěřenců jiný přístup?

Asi jo, ale já to moc nehrotím. Sice občas říkají, že jsem přísný, ale dokázal bych být tisíckrát přísnější. Nemusím to dělat, kluci sami chtějí být dobří. Proto jsem s nimi tři měsíce v Africe, i když mě čím dál víc nebaví se někam plahočit. Ale tihle lidi za to stojí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články