Hlavní obsah

Ton: Na medaili čekám drahně let

S vírou, že se prosadí mezi nejlepšími, odjíždí na evropský šampionát v atletice výškař Svatoslav Ton. "Ale Evropa je tak kvalitní, že i dostat se do finále bude oříšek," říká sedmadvacetiletý český reprezentant v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Český výškař Svatoslav Ton.

Článek

V jaké pohodě se pár dnů před zahájením mistrovství Evropy cítíte? Dobře, směřoval jsem k němu veškeré úsilí, vždyť je to vrchol sezóny.

Svůj dosavadní nejlepší výkon sezóny, 232 centimetrů, jste skočil ale už v jejím úvodu. Nebojíte se, že se bude opakovat situace z haly, kdy vám forma až do vrcholu sezóny nevydržela? To ne, teď by pokles formy nastat neměl. Cítím se výborně, jen jsem teď musel potrénovat a v Londýně jsem z plného tréninku skočil 225, tak by to nemělo být špatné.

Ale poslední dvě kvalifikace vám nevyšly. Na MS v Helsinkách ani na halovém MS v Moskvě jste do finále neprošel. Udělal jsem chybu, koncept tréninku byl sice správný, ale možná jsem absolvoval víc závodů na úkor tréninku. Teď jsem se cíleně soustředil na mistrovství Evropy.

Jako jeden z mála českých atletů jste ale velké mítinky objížděl. Je pro vás hodně důležité být v kontaktu se světovou špičkou? Je to věčný boj, jak udržet formu a zároveň se dostat na mítinky, kde se sbírají body do žebříčku. Ve výšce jich moc není, takže na ně jezdit potřebuju, abych se dostal do finále Grand Prix, což je druhý vrchol sezóny. Ale udržet si formu po celou sezónu ani nejde, musí nastat nějaké přerušení a trénink. U mě to odnesl Stockholm s Londýnem, i když i v Anglii jsem slušně zabodoval.

Ve skvělé formě se tam předvedl Švéd Holm. Budou právě domácí výškaři vašimi největšími soupeři? Samozřejmě budou favority, Holm i Thörnblad se dokáží na velké akce připravit, ať je to mistrovství světa nebo olympiáda. Ale nebezpeční budou určitě i Rusové, italští bratři Ciottiové i Mason, který teď závodí za Británii.

Skáče se ale o něco méně než v loňském roce. Je to tím, že se letos koná "jen" ME? To ne, myslím, že se stejně bude rozhodovat tak na 234. Stejně jako je trend, že jde forma nahoru a dolů jednotlivci, funguje to tak i u disciplíny, že se některý rok zblázní víc atletů. Ale je to asi i tím, kde se šampionát koná a kteří atleti se na něj chystají. Nechci o ničem spekulovat, ale příprava Rusů na halové mistrovství Evropy v Moskvě byla do očí bijící. Když čtyři skočili přes 235, to je pro mě silná káva...

Prohlásil jste, že ve vašem věku vás v Göteborgu potěší jen medaile. Už na ni čekám drahně let, určitě je mým cílem. Ale Evropa je tak kvalitní, že i dostat se do finále bude oříšek, vždyť v hale v Madridu na něj bylo vloni třeba 230. Postup z kvalifikace bude klíčový. Už jsem ale několikrát dokázal, že všechny dokážu porazit, ale teď to musí vyjít i v tom pravém závodě.

Reklama

Související témata: