Hlavní obsah

Janků veze z ME stříbro, Železný se loučil bronzem

Výškař Tomáš Janků získal na mistrovství Evropy v Göteborgu stříbrnou medaili díky novému osobnímu maximu 234 centimetrů. Vybojoval tak první cenný kov pro českou výpravu a dosáhl životního úspěchu. Kvalitní finálovou soutěž ve středu nečekaně vyhrál v rekordu šampionátu 236 cm Rus Andrej Silnov. Bronzem se v soutěži oštěpařů rozloučil s kariérou Jan Železný.

Článek

Při posledním startu na velké akci Železný podlehl jen dvěma největším favoritům. Soutěž vyhrál Nor Andreas Thorkildsen hodem dlouhým 88,78 metru, druhý byl Fin Tero Pitkämäki, jenž hodil 86,44.

Evropský titul tak zůstane jedinou velkou trofejí, kterou Železný během své kariéry nezískal. Třetím místem vyrovnal svůj nejlepší výsledek na ME z roku 1994. Trojnásobný olympijský i světový šampión měl v plánu udeřit hned v první sérii, což se mu podařilo. Ve zbylých pěti hodech už se pokoušel o zlepšení marně.

Věřil si na medaili

Možná to zní namyšleně, ale já jsem říkal, že chci medaili. Já tomu věřil," prohlásil po finále Železný, jehož první velkou akcí v kariéře bylo před 20 lety mistrovství Evropy ve Stuttgartu.

Trojnásobný olympijský i světový šampion měl v plánu udeřit hned v první sérii, což se mu podařilo. "To mě hodně uklidnilo a soupeře možná zaskočilo. Pak jsem riskoval," řekl Železný. Ve zbylých pěti hodech už se pokoušel o zlepšení marně.

Kvalifikace se mu vůbec nepodařilo, nesplnil ani limit 81 metru. "Včera jsem se cítil hodně unaven, ale dneska jsem se vzbudil a bylo to o dost lepší," tvrdil. Děkoval masérovi Tomáši Dřímalovi a fyzioterapeutovi Vladimíru Brejchovi. "Ještě den odpočinku by mi pomohl, abych se cítil skvěle. Ale na finále jsem se moc těšil a užil si ho," prohlásil.

Janků položil základ

Základ české medailové sbírky v Göteborgu položil Janků, jenž skončil druhý díky novému osobnímu maximu 234 centimetrů. Kvalitní finálovou soutěž nečekaně vyhrál v rekordu šampionátu 236 cm Rus Andrej Silnov, třetí skončil švédský favorit a úřadující olympijský vítěz Stefan Holm. Další český reprezentant Svatoslav Ton obsadil výkonem 227 cm dělené šesté místo.

Janků získal cenný kov na kontinentálním šampionátu jako první český výškař od roku 1974, kdy byl v Římě bronzový Vladimír Malý. Dosud měl osobní rekord 233 cm z předloňské sezóny, ale dnes na druhý pokus zdolal laťku o centimetr vyšší.

Finále prý absolvoval v naprostém transu. "Moc si toho nepamatuji, vnímal jsem jen do 230, pak jsem se vždy probudil až na doskočišti," řekl novinářům výškař pražské Dukly. Při prvním nezdařeném pokusu na 230 centimetrech ho chytila křeč do lýtka. "Pak jsem skákal na riziko s tím, že se to buď utrhne, nebo to vyjde," uvedl.

Na 236 centimetrech Janků dvakrát neuspěl, a když zůstal v soutěži sám se Silnovem, který procházel finále naprosto čistě, nechal si jeden pokus na 238. Nakonec se na této výšce o skok kvůli zdravotní indispozici ani nepokusil a pouze podběhl pod laťkou na žíněnku. "Nechtěl jsem si ublížit, mám v plánu vydržet až do olympiády v Pekingu," prohlásil jednatřicetiletý Janků. Dosud měl ve sbírce jedinou medaili z velké akce: v roce 1998 byl třetí na halovém mistrovství Evropy ve Valencii.

Šneberger ve finále nestačil

Další finalista Michal Šneberger v běhu na 1500 metrů do bojů o medaile nezasáhl a skončil na posledním dvanáctém místě. Titul obhájil Francouz Mehdi Baala, jenž zaskočil favorizovaného Ukrajince Ivana Heška. "Nepovedlo se to vůbec. V porovnání s pondělkem to bylo nebe a dudy. Doběhl jsem v ne moc rychlém času na 1200 metrů a byl konec," řekl zklamaně český mílař.

Do finále se ve středu probojovala tyčkařka Pavla Hamáčková, i když zaostala o pět centimetrů za postupovým limitem 440 cm, který překonalo jen devět závodnic. Naopak Kateřině Baďurové nestačil ani výkon 430 cm, Jiřina Ptáčníková zdolala jen 380 cm. Nezdarem skončilo i vystoupení kladivářů Lukáše Melicha a Vladimíra Mašky.

Také finále závodu na 400 metrů překážek bude bez české účasti. Český rekordman Jiří Mužík obsadil celkově deváté místo, Michal Uhlík nepotvrdil pozici letošní české jedničky a skončil dvanáctý. Ondřeje Daňka nepustil na start začínající zánět slepého střeva. V semifinále dvoustovky se představí po dvou vydařených středečních startech Jiří Vojtík.

Reklama

Související témata: