Hlavní obsah

Sprinterka Jonesová měla pozitivní test na doping

RALEIGH

Americká atletka Marion Jonesová neprošla v červnu na národním šampionátu dopingovým testem. Dnes to uvedla agentura Reuters, která se odvolala na anonymní zdroj obeznámený s případem. Informaci zatím nepotvrdily Americká, ani Mezinárodní atletická federace IAAF.

Foto: PRÁVO

Marion Jonesová

Článek

Trojnásobná olympijská vítězka měla podle amerických médií pozitivní test na povzbuzující zakázanou látku erythropoietin (EPO). Trenér Jonesové Steve Riddick dnes prohlásil, že mu sama Jonesová přiznala, že bylo EPO v jejích odevzdaných vzorcích nalezeno.

"Řekla mi, že tam byly nějaké stopy EPO," citovala Riddicka agentura Reuters. "Začal jsem se tomu smát, ale ona mi řekla, že to myslela vážně," dodal Riddick, který s Jonesovou spolupracoval v minulých dvou letech. A nyní se jí zastává: podle něj si Jonesová zakázanými prostředky nepomáhala. "Dal bych život na to, že EPO nebrala," uvedl Riddick.

Pokud údajný výsledek prvního vzorku potvrdí i B-test, čeká sprinterku a skokanku do dálky dvouletý zákaz startu, neboť by se jednalo o její první potvrzený dopingový prohřešek.

Před Weltklasse raději odjela domů

Třicetiletá Jonesová v červnu vyhrála na americkém šampionátu běh na 100 metrů v čase 11,10 a poté byla úspěšná i na evropských mítincích. V pátek se nicméně náhle odhlásila z curyšské Weltklasse z "osobních důvodů" a odletěla do Spojených států.

Jedna z nejúspěšnějších atletek poslední dekády neměla nikdy pozitivní test, ale dlouhodobě se spekuluje o jejím spojení s kontroverzní laboratoří BALCO. S ní spolupracoval i bývalý životní partner Jonesové Tim Montgomery, jenž za to byl loni v prosinci potrestán dvouletým distancem a ukončil kariéru.

Americkému sportu tak nyní hrozí třetí velký dopingový skandál za poslední měsíc. Pozitivně testováni na mužský hormon testosteron byli už vítěz cyklistické Tour de France Floyd Landis a sprinter Justin Gatlin. Toho trénuje Trevor Graham, bývalý kouč Jonesové.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články