Hlavní obsah

Jonesová může závodit, druhý vzorek testu byl negativní

NEW YORK

Americká atletka Marion Jonesová nebude vyšetřovaná kvůli porušení dopingových pravidel a může dál závodit. Jak ve středu uvedli právní zástupci trojnásobné olympijské vítězky, druhý vzorek z jejího testu byl negativní na přítomnost zakázané látky EPO, takže nejde o dopingový případ. Třicetiletá Jonesová byla původně pozitivně testována 23. června na americkém šampionátu v Indianapolisu a hrozil jí dvouletý zákaz startu.

Článek

Jonesovou o zastavení dopingového případu informovali představitelé Americké antidopingové agentury USADA poté, co byl B-vzorek její moči negativní. Druhý vzorek byl stejně jako áčko analyzován na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. USADA nikdy oficiálně nekomentovala výsledek prvního testu a dosud se nevyjádřila ani k současnému vývoji situace.

"Jsem z toho úplně v extázi," uvedla v tiskovém prohlášení sprinterka a skokanka do dálky Jonesová. "Vždycky jsem říkala, že jsem nikdy nebrala látky na zvyšování výkonnosti, a jsem ráda, že mi věda dala zapravdu. Už se těším zpátky na dráhu," dodala.

Jonesová se může teoreticky představit příští víkend na Světovém poháru v Aténách. Její kouč Steve Riddick uvedl, že pokud bude chtít závodit, stihne ji na mítink připravit. "Pokud požádá IAAF a bude chtít závodit, ve Stuttgartu podle našich pravidel může," řekl ve čtvrtek viceprezident IAAF Helmut Digel.

Pochybnosti o spolehlivosti testů

Jonesová tak nenásleduje příklad svého kolegy Justina Gatlina, jenž byl pozitivně testován na testosteron, a jelikož šlo o jeho druhé provinění, dostal osmiletý trest. Americkým sportem otřásl také případ vítěze cyklistické Tour de France Floyda Landise, jemuž bude kvůli dopingu s velkou pravděpodobností vítězství na slavném závodě odebráno a dostane dvouletý distanc. Landis i Gatlin měli pozitivní oba vzorky.

Podle agentury AP vzrostou případem Jonesové už tak velké pochybnosti o spolehlivosti testů na EPO. "Nemůžu říct, že by pro nás byl výsledek béčka šokem. Protože pochybnosti byly už u áčka, kde si nejsem jistý, že se dalo vůbec mluvit o pozitivním testu," uvedl Howard Jacobs, jeden z právníků Jonesové, jenž zároveň zastupuje i Landise.

Stín podezření zůstává

Podle Jacobse tento případ ukazuje, jak nešťastný je trend, že se výsledky A-testu dostanou do médií dříve, než může sportovcovu vinu prokázat druhý vzorek. "Celá tahle záležitost by měla probíhat anonymně. Marion by bývala mohla normálně závodit a nikdo by se o tom nedozvěděl," dodal Jacobs, jehož klientka se těsně předtím, než její dopingový nález vyšel na světlo, narychlo odhlásila z mítinku Zlaté ligy v Curychu.

S kritikou souhlasil i viceprezident IAAF Digel. "Marion Jonesová má právo být naštvaná. Musíme se k ní chovat jako k čisté atletce," uvedl německý funkcionář.

Do životopisu pětinásobné olympijské medailistky ze Sydney tak nepřibude pozitivní dopingový test, ačkoli se již dlouhá léta o jejím porušování pravidel spekuluje. Jonesová byla často spojována s kontroverzní laboratoří BALCO a tresty za doping dostali i její životní partneři koulař C.J. Hunter a sprinter Tim Montgomery.

Reklama