Hlavní obsah

Špotáková má ze zbraní nejradši oštěp

Poslední letošní závod absolvuje o víkendu oštěpařka Barbora Špotáková. Před zaslouženou dovolenou po vydařené sezóně ale českou atletku ještě čeká vojenský přijímač ve Vyškově. "Ve středu jsem podepsala, že jsem ochotna položit život za vlast," popisuje Špotáková svůj vstup do armády v rozhovoru pro Právo.

Foto: čtk

Česká oštěpařka Barbora Špotáková

Článek

V sobotu vás čeká poslední letošní závod, Světové atletické finále. Necítíte se na konci dlouhé sezóny unavená? Právě že vůbec ne. Já vždycky na podzim chytám druhý dech. Vloni jsem jela už po sezóně otvírat stadión v Ústí nad Labem. Jen jsem vzala oštěpy a úplně posledním pokusem sezóny jsem si hodila nejlepší výkon roku. Možná je to tím, že mám tak ráda babí léto.

Pak už vás čeká dovolená? Poletíme s přítelem do Řecka na jeden ostrov. Ale ještě předtím mě čeká přijímač ve Vyškově.

Vy se chystáte do armády? Už mám za sebou výběrové řízení. Absolvovala jsem ho od pondělí do středy ve střešovické nemocnici. Sedm hodin jsem vyplňovala psychotesty, asi dvanáct set otázek! Absolvovala jsem velkou vstupní prohlídku a ve středu jsem podepsala, že jsem ochotna položit život za vlast. Bylo to docela unavující, doufám, že to do soboty dospím...

Máte představu, co vás na vojenském přijímači čeká? Snad jo. Bude to trvat šest týdnů, čeká mě tam kurz přežití, pak budu muset ještě šest týdnů absolvovat na FTVS. Prvních šest týdnů bych měla být rotmistr a pak praporčík.

Dřív se mladí snažili vojně vyhnout a vy se do armády ženete dobrovolně...Právě, že teď, jak je profesionální armáda, hlásí se tam spousta lidí, sama jsem z toho byla překvapená. Má to dost výhod, můžete třeba využívat jejich rekreační zařízení, dostanete lepší podmínky. Jsem na Dukle od roku 1999 jako občanská zaměstnankyně, teď mě šéf Priščák požádal, jestli bych to nezkusila. Tak jsem kývla, teď se tam hlásí i Nikola Sudová a Martina Sáblíková, akorát, že půjdou až na jaře. Takže já to otestuju.

Jak se těšíte na zbraně? Ty moc nemusím, jedině oštěp.

Reklama

Související témata: