Hlavní obsah

Nejlepší Götzis! Cachová se na nejslavnějším mítinku světa blýskla kvalitním výsledkem

Götzis

Počtvrté vyrazila na nejprestižnější vícebojařský mítink planety v rakouském Götzisu a konečně si ho Kateřina Cachová užila se vším všudy. „Nejen že je tady nádherně, ale dařilo se mi teď i výkonnostně,“ vyprávěla osmadvacetiletá sedmibojařka na malebném stadiónu v alpském podhůří. Se ziskem 6244 bodů obsadila sedmé místo.

Foto: Petr Jelínek

Sedmibojařka Kateřina Cachová skončila v elitní konkurenci v Götzisu sedmá.

Článek

V novém tisíciletí se na mítinku, který proslavil i světovým rekordem a pěti triumfy v řadě Roman Šebrle, žádná česká sedmibojařka tak vysoko neumístila, národní rekordmanka Eliška Klučinová (po zranění v Götzisu nestartovala) byla nejvýše osmá.

„Za sedmé místo jsem ráda a každý sedmiboj přes 6200 bodů se počítá,“ hlásila Cachová, která až do šesté disciplíny oštěpu mohla pomýšlet i na atakování svého osobního rekordu 6337 bodů.

Dorostenecká mistryně světa z roku 2007 se dokázala vymanit z období vleklých zdravotních trablů a třetí rok po sobě se dostala přes hranici 6200 bodů. „Předtím jsem se dost trápila. Po příchodu z Ostravy jsem si zvykala v nové skupině, na nový trénink a trvalo, než se tělo dalo dohromady. Možná i pomohlo, že jsem si tím pár let odpočinula,“ přemítala Cachová.

Jak vyladit na Berlín?

Stabilizovat se české vícebojařce povedlo skok do výšky, kde ji výpadky opakovaně stály desítky bodů. „Už mě ani na trénincích nic zdravotně neomezuje, nebojím se do toho jít naplno. Dřív mě pořád něco brzdilo, ať už kotník, nebo záda,“ popisuje.

K zařazení se mezi nejužší vícebojařskou elitu ještě potřebuje dokázat prodat formu i na vrcholné akci. To se jí zatím mezi dospělými příliš nevedlo. Proto s trenérkou Martinou Blažkovou spřádá plány, jak se co nejlépe nachystat na letošní vrchol sezóny v podobě mistrovství Evropy v Berlíně, kam se z Götzisu hladce kvalifikovala.

V plánu je ještě jeden sedmiboj. Buď v kvalitní konkurenci v Ratingenu, nebo v Kladně, pokud bude svaz vyžadovat start na domácím šampionátu. „Uvidíme, jak dopadnou tahanice. Pak možná posuneme závěrečné soustředění na dřívější termín, abych si odpočinula a na mistrovství Evropy měla vyladěnou formu,“ plánuje Cachová.

Reklama

Související témata: