Hlavní obsah

Vloni dostali Češi čouda. Obstojí teď Železného parta proti výběru světa?

Ostrava

Jako malý seděl Jakub Vadlejch při Zlaté tretře přikován u televize, hltal oštěpařské velehody Jana Železného. Teď je světový rekordman jeho trenérem a z Vadlejcha je jedna z hvězd mítinku na oficiálním plakátu. „Moc dobře tam nevypadám, ale samozřejmě je to čest,“ usmívá se úřadující vicemistr světa.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Oštěpařská esa Thomas Röhler z Německa, světový rekordman a ředitel mítinku Zlatá tretra Jan Železný a český reprezentant Jakub Vadlejch.

Článek

Jenže ani jako jedna z tváří Zlaté tretry se nemůže pasovat do role hlavního favorita, vždyť do Ostravy dorazil i olympijský vítěz Thomas Röhler, který na Zlaté tretře vloni hned dvakrát hodil za 91 metrů.

„A to jsem ještě cítil potenciál na víc,“ vybavuje si. Do Ostravy přijel už počtvrté. „Když tu byl před čtyřmi lety, tak jsem mu věštil velkou budoucnost. Jsem rád, že mě nezklamal,“ hlásí Železný, jenž je na mítinku ve dvojroli trenér-ředitel.

Obrovský potenciál

Vadlejch ho při Odložilově memoriálu potěšil druhým nejdelším hodem kariéry 89,02 m, devadesátka se blíží. „Kuba má obrovský potenciál, zlepšil se ve všech parametrech. Mám představu, kolik by jednou mohl hodit, ale nikdy jsem mu to neřekl,“ usmívá se Železný.

Stejně jako vloni bude součástí oštěpařské soutěže i týmový závod. Proti českému kvartetu Vadlejch, Veselý, Frydrych, Jílek bude stát mezinárodní družstvo: Röhler, bývalý keňský mistr světa Yego, Moldavan Mardare a Lotyš Štrobinders.

„Loni jsme dostali čouda,“ vybavuje si Vadlejch porážku od silného ryze německého družstva. „Jsme výběr z jedné party, i když Víťa Veselý už s námi netrénuje, zkusíme svět minimálně potrápit,“ slibuje.

Reklama

Související témata: