Hlavní obsah

Bilesová a Leonard jsou podle AP sportovci roku

New York

Američanka Simone Bilesová byla jako první gymnastka v historii vyhlášena podruhé nejlepší sportovkyní roku v anketě agentury Associated Press. Mezi muži byl oceněn Kawhi Leonard, jenž dotáhl basketbalisty Toronta k premiérovému triumfu v NBA.

Foto: Marijan Murat, ČTK/AP

Američanka Simone Bilesová s medailemi z MS ve Stuttgartu.

Článek

Dvaadvacetiletá Bilesová získala na říjnovém mistrovství světa ve Stuttgartu pět zlatých medailí (víceboj, přeskok, prostná, kladina a družstva). Svou už tak úžasnou sbírku z MS rozšířila na 25 medailí (z toho 19 zlatých) a stala se nejúspěšnější gymnastkou v historii šampionátů.

V anketě AP, kterou vyhrála už v roce 2016 po čtyřnásobném triumfu na olympijských hrách v Riu de Janeiro, za sebou Bilesová nechala fotbalistku Megan Rapinoeovou, lyžařku Mikaelu Schiffrinovou a basketbalistku Elenu Delle Donneovou.

Leonard v anketě vyhlašované od roku 1931 navázal na basketbalistu LeBrona Jamese, jenž vyhrál loni. Osmadvacetiletý rodák z Los Angeles byl v letošním play off NBA hlavní postavou Toronta, které jako první kanadský klub v historii ovládlo elitní basketbalovou ligu.

Leonard byl stejně jako v roce 2014, kdy triumfoval se San Antoniem, vyhlášen nejlepším hráčem finále. V létě Raptors opustil a podepsal stomilionový tříletý kontrakt s Los Angeles Clippers.

Za Leonardem v anketě skončili s velkým odstupem quarterbackové týmů NFL Lamar Jackson z Baltimore a Patrick Mahomes z Kansas City. Čtvrtý byl vítěz dvou letošních tenisových grandslamů Rafael Nadal ze Španělska.

Reklama

Související témata: