Hlavní obsah

Basketbalová NBA kvůli koronaviru u hráče Utahu přerušila sezonu

Basketbalová NBA přerušila na neurčito sezonu. Jeden z hráčů Utahu, podle neoficiálních informací Francouz Rudy Gobert, byl krátce před středečním zápasem proti Oklahomě pozitivně testován na koronavirus. Utkání bylo okamžitě odloženo. Přes noc se v týmu Jazz objevil další případ onemocnění COVID-19, podle zámořských médií bylo zjištěno u rozehrávače Donovana Mitchella.

Foto: Jason Getz, Reuters

Basketbalová NBA přerušila sezonu. Jeden z hráčů Utahu, podle neoficiálních informací Francouz Rudy Gobert, byl pozitivně testován na koronavirus.

Článek

"NBA využije této přestávky k tomu, aby rozhodla o dalších krocích v souvislosti koronavirovou pandemií," uvedlo vedení soutěže, v níž hraje za Chicago český basketbalista Tomáš Satoranský.

NBA je jednou z nejvíce prosperujících sportovních soutěží na světě. Většina zápasů bývá vyprodaných. Kvůli šíření koronaviru v USA už liga zavedla opatření, majitelé klubů se mimo jiné na středeční schůzce dohodli, že se bude hrát bez diváků. Krátce poté kvůli onemocnění jednoho z hráčů sáhlo vedení soutěže k radikálnímu řešení a ligu pozastavilo. Podle zdroje agentury AP by pauza měla trvat minimálně dva týdny.

"Nastala velmi závažná situace," řekl trenér Miami Eric Spoelstra. "Liga k tomu přistoupila přiměřeně a obezřetně. Musíme situaci sledovat a zjistit, kde se to vzalo," dodal.

Utah jméno nakaženého hráče nepotvrdil. V prohlášení uvedl, že jeden z basketbalistů onemocněl a vyšetření nepotvrdila chřipku. Po dohodě s NBA se klub rozhodl hráče testovat na COVID-19 a předběžný výsledek testu byl pozitivní. Proto bylo okamžitě rozhodnuto o odložení zápasu s Oklahomou ve chvíli, kdy už se hráči rozcvičovali na palubovce. Nyní se čeká na potvrzující test.

Podle agentury AP Gobert ještě na pondělním tréninku o koronaviru žertoval a na závěr rozhovorů s novináři před zápasem proti Detroitu se úmyslně dotkl všech diktafonů před sebou.

"Ruší se sportovní akce, školy, úřady atd. Co bychom ale měli opravdu zrušit, je rok 2020! Sakra, tohle jsou drsné tři měsíce. Bůh vám žehnej a zůstaňte v bezpečí," napsal na twitteru hvězdný LeBron James z Los Angeles Lakers, jenž podle všeho narážel na lednové tragické úmrtí legendy NBA Kobeho Bryanta při nehodě vrtulníku.

Odložen byl ve středu i duel Sacramenta s New Orleans, jelikož jeden z rozhodčích Courtney Kirkland pískal v minulých dnech zápas Utahu. Předtím se v noci stihly odehrát čtyři zápasy.

Dallas vyhrál nad Denverem 113:97. Hráči se o přerušení soutěže dozvěděli během třetí čtvrtiny, po které domácí tým otočil zápas na svou stranu. Zasloužil se o to velkou měrou srbský pivot Boban Marjanovič, jenž zastínil slavnějšího krajana v barvách Denveru Nikolu Jokiče a zaznamenal 31 bodů a 17 doskoků. Luka Dončič měl 28 bodů a devět asistencí.

New York přehrál Atlantu v prodloužení 136:131, Hawks nepomohlo ani 42 bodů a 11 asistencí Trae Younga. Philadelphii se vrátil po zranění pivot Joel Embiid a 30 body přispěl k výhře 124:106 nad Detroitem. Charlotte překvapivě vyhrálo 109:98 na palubovce Miami.

Výsledky zápasů NBA
Atlanta - New York 131:136 po prodl.
Dallas - Denver 113:97
Miami - Charlotte 98:109
Philadelphia - Detroit 124:106
Odložené zápasy
Oklahoma City - Utah
Sacramento - New Orleans

Reklama