Hlavní obsah

O osudu basketbalové kvalifikace OH by mohlo být jasno za měsíc

Generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný očekává, že po stanovení nového termínu olympijských her začne světová federace FIBA jednat s Mezinárodním olympijským výborem o náhradním termínu kvalifikace. Otazník visí nad mistrovstvím Evropy mužů, které má Česká republika příští rok v září spolupořádat.

Foto: (ČBF/Václav Mudra)

Ilustrační foto.

Článek

Původně měla česká reprezentace bojovat o místo na hrách na konci června v Kanadě. Olympiáda však byla kvůli pandemii koronaviru přesunuta na příští léto, což výrazně zamíchá se sportovní termínovou listinou příštího roku. "Stav kolem olympijské kvalifikace a EuroBasketu je zatím neměnný," uvedl Konečný v tiskové zprávě.

"Dnes vyšel nový termín olympijských her, takže FIBA musí společně s MOV najít nový termín pro kvalifikaci. Od toho se následně bude odvíjet dál i termín EuroBasketu. Osobně se domnívám, že bude ještě tak měsíc trvat, než se vyjasní všechny budoucí termíny," přidal funkcionář.

Podle Konečného zatím nic nebrání tomu, aby se mistrovství Evropy uskutečnilo podle původního plánu. "Dneska jsem měl konferenční hovor s FIBA, jak světovou tak evropskou kanceláří, a ptali se nás na aktuální situaci u organizátorů. To znamená, že obdobnou konferenci absolvovali i zástupci Gruzie, Itálie a Německa. My jsme zatím řekli, že nemáme problém s tím, abychom uspořádali šampionát příští rok. Otázkou zůstává, jak se k tomu postaví FIBA," uvedl Konečný.

Reklama

Související témata: