Hlavní obsah

Očekávanou jedničkou draftu do WNBA je rozehrávačka Ionescuová

Praha

Sabrina Ionescuová se podle očekávání stala jedničkou draftu zámořské basketbalové ligy WNBA. Dvaadvacetiletou americkou rozehrávačku a hvězdu univerzitního týmu Oregonu si vybral newyorský klub Liberty. Zatím se neví, kdy budou moci Ionescuová a spol. předvést své umění v profesionální soutěži, WNBA měla původně začít 15. května, v současnosti je ale start sezony kvůli šíření nákazy nemoci covid-19 odložen na neurčito.

Foto: Profimedia.cz

Sabrina Ionescuová v akci

Článek

Draft se měl původně uskutečnit tradičně ve slavnostním duchu v New Yorku, kvůli pandemii koronaviru se konal na dálku online. Hráčky čekaly na výsledky většinou ve svých domovech před zapnutým kamerami, Ionescuová se po zaznění svého jména ocitla v objetí rodiny.

"Bylo to jiné, než jsem čekala, ale jsem ráda, že jsem to mohla prožít s rodinou a svými nejbližšími. Udělám, co bude možné, abych se ještě zlepšila v každém aspektu, ve střelbě, v obraně, doskakování, přihrávkách...," řekla Ionescuová, první a jediná hráčka univerzitní soutěže NCAA, která v kariéře dosáhla na mety 2000 bodů, 1000 doskoků a 1000 asistencí. Mezi řadou jejích ocenění a trofejí je také titul mistryně světa hráček do 17 let, který získala v roce 2014 na šampionátu v Plzni a Klatovech.

Jako druhá byla vybrána německá křídelní hráčka Satou Saballyová rovněž z oregonské univerzity a bude hrát za Dallas, kde může jít ve stopách slavného krajana Dirka Nowitzkého. Trojkou draftu se stala americká pivotka Lauren Coxová, kterou si vybrala Indiana.

Ocenění pro Bryanta

Ještě před draftem komisionářka soutěže Cathy Engelbertová posmrtně ocenila "čestným výběrem" dceru slavného Kobeho Bryanta Giannu a další třináctileté hráčky Payton Chesterovou a Alyssu Altobelliovou, které v lednu zahynuly při havárii vrtulníku společně s hvězdným basketbalistou Los Angeles Lakers. Tragédii tehdy nepřežilo devět lidí.

"Reprezentovaly příští generaci hvězd naší ligy, jež by se dala nazvat generací Mambacita," uvedla Engelbertová s připomínkou Bryantovy oděvní registrované značky zamýšlené pro dceru a vycházející z jeho přezdívky Black Mamba. "Tohle by byl (pro Giannnu) splněný sen. Chtěla být tou nejlepší ze všech. Jako její táta," řekla vdova po Bryantovi Vanessa.

Engelbertová také oznámila vznik nové trofeje s názvem Kobe & Gigi Bryant WNBA Advocacy Award. Bude udělována osobám nebo organizacím, které se zaslouží o rozvoj dívčího a ženského basketbalu. Zároveň ocenila i zakladatele WNBA a někdejšího dlouholetého komisionáře NBA Davida Sterna, jenž zemřel na Nový rok.

Reklama