Hlavní obsah

Liga a hráči o týden odložili lhůtu na dohodu o podobě sezony

Vedení basketbalové ligy NBA a hráčská asociace NBPA podle očekávání nedospěly k pátečnímu termínu k dohodě o podobě nové sezony a daly si další týden času. Představitelé soutěže navrhují zahájit sezonu 22. prosince a odehrát v základní části 72 zápasů plus play off, hráči jsou z velké většiny proti tak brzkému startu a podle informací médií upřednostňují spíše polovinu ledna.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Podle ESPN ale v takovém případě liga očekává další ekonomické ztráty až ve výši jedné miliardy dolarů. Vedení soutěže prý také oznámilo klubům, že v případě, že se bude muset sezona kvůli pandemii koronaviru odehrát bez diváků, bude to znamenat čtyřicetiprocentní pokles příjmů, tedy zhruba o čtyři miliardy dolarů.

"To téma je extrémně komplikované a je tam spousta věcí ke zvážení. Pracuje na tom množství hlav, na obou stranách, a bude to chtít ještě trochu času," řekl médiím rozehrávač Indiany Malcolm Brogdon, který je zároveň jedním z viceprezidentů hráčské asociace.

Termín na rozhodnutí o podmínkách konání nové sezony byl odložen od začátku pandemie už počtvrté. NBA a NBPA teď mají čas na případné odstoupení od kolektivní smlouvy do 6. listopadu. V takovém případě by kontrakt pozbyl platnosti 14. prosince, pokud se strany nedohodnou jinak, uvedla NBA. Podmínky smlouvy je třeba přizpůsobit nové situaci, protože původní dohoda byla uzavřena pro běžný průběh sezony s říjnovým startem, diváky v halách a podobně.

Reklama