Hlavní obsah

Liga basketbalistů změnila formát nadstavby

Česká liga basketbalistů ve snaze uvolnit v nejisté době kvůli koronaviru volné termíny pro play off změnila formát blížící se nadstavby. V ní se bude hrát ve dvou šestičlenných skupinách místo původního rozdělení na osm a čtyři týmy. Rozhodlo o tom vedení soutěže spolu se zástupci klubů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vojtěch Hruban z Nymburka.

Článek

"K rozhodnutí o snížení počtu zápasů došlo i proto, že už v prosinci výbor České basketbalové federace rozhodl, že se nebude hrát baráž o nejvyšší soutěž a z NBL se nebude sestupovat. Věříme také, že v tomto upraveném formátu už bychom měli být schopní ligu dokončit," uvedl v tiskové zprávě předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč.

Liga, která byla kvůli koronaviru na více než měsíc přerušena a hrát se znovu začalo až v polovině listopadu za přísných opatření včetně pravidelných testů, díky změně ušetří čtyři hrací termíny. Nadstavba odstartuje po únorové reprezentační přestávce, během které si kluby bez hráčů v národním týmu budou moci některé zápasy předehrát.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Basketbalová liga mužů: (zleva) Lee Edward Skinner z Kolína a Filip Zbránek z Opavy.

"Nechceme především přicházet o zápasy v hlavním play off a chtěli jsme ponechat série v původním formátu. Jsou to ty nejkvalitnější zápasy a my doufáme, že v dubnu už třeba budou moct diváci aspoň v nějakém počtu do hledišť, třeba i po prověření antigenními testy," uvedl Kotrč.

Po nadstavbě bude následovat předkolo pro celky ze sedmého až desátého místa, v němž se nebude hrát na dvě vítězná utkání, ale po dvou duelech bude rozhodovat skóre. Samotné play off zůstane beze změn. Čtvrtfinále a semifinále se budou hrát na čtyři vítězství, finále na tři a série o bronz na dvě výhry. Nejvyšší soutěž by měla skončit na konci května, aby měl národní tým dost času na přípravu na olympijskou kvalifikaci.

Reklama