Hlavní obsah

Chicago - Brooklyn 115:107Satoranský nejlepším výkonem v sezoně pomohl k výhře nad Brooklynem

New York/Praha
Aktualizováno

Basketbalista Tomáš Satoranský odehrál svůj nejlepší zápas v této sezoně NBA, když 19 body a 11 asistencemi dirigoval Chicago při cenné výhře 115:107 nad lídrem Východní konference Brooklynem. Pro českého hráče to byl první double double v ročníku. Philadelphia v NBA prohrála s Memphisem 100:116. Nevyužila tak porážky Brooklynu a nadále se s Nets dělí o vedení v tabulce Východní konference těsně před Milwaukee.

Foto: Paul Beaty, ČTK/AP

Tomáš Satoranský odehrál svůj nejlepší zápas v této sezoně NBA

Článek

Chicago uspělo po sérii šesti porážek a drží desátou příčku v tabulce Východní konference. Brooklyn hrající bez zraněných hvězd Kevina Duranta a Jamese Hardena porážkou přišel o první místo.

"Tohle pro nás bylo hodně důležité vítězství. Bylo pro nás těžké při našem rozpisu zápasů a sérii venkovních utkání měnit styl hry po nedávných přestupech. Dnes už jsme hráli mnohem chytřeji a lépe využívali toho, že máme teď vyšší tým. Pro mě jako rozehrávače je to teď také nové," řekl Satoranský.

Satoranský otevřel skóre zápasu, když po zisku zakončil samostatný únik. Následně přidal tři asistence, ale mnohem důležitější byl pro svůj tým v posledních pěti minutách druhé čtvrtiny, kdy měl velkou zásluhu na tom, že Chicago získalo klíčový náskok. Na šňůře 20:7 se podílel devíti body a třemi asistencemi. Postaral se tak o 15 bodů.

"Snažím se brát střely, ve kterých se cítím dobře. A ty mi dnes jejich obrana dovolovala. Je důležité, abych byl agresivní do koše a otevíral tím střelecké pozice pro (Nikolu) Vučeviče. Snažíme se teď na tom pracovat," uvedl český basketbalista.

Ve stejném trendu pokračoval i ve třetí čtvrtině, ve které měl pět bodů a pět asistencí, a Bulls vedli až o 17 bodů. Pak český rozehrávač palubovku opustil a Brooklyn se vrátil do hry. Přiblížil se až na sedm bodů a Satoranský šel zpět. Právě on velmi důležitou trojkou uťal nápor hostů. Domácí si už pak výhru pohlídali.

"Satoranský byl dnes klíčovým hráčem. Zastavil hodně útoků soupeře, ale zároveň tvořil hru a trefil několik důležitých střel. Pracujeme na tom, abychom ho uměli ještě více využívat a stavět na něj správně clony," řekl trenér Chicaga Billy Donovan.

Satoranský si 19 body vylepšil střelecké maximum sezony - dosud dal nejvíce 17 bodů v únoru proti Los Angeles Clippers. Více bodů dal naposledy v prosinci 2019. Jeho rekordem je 27 bodů. Také poprvé v sezoně dosáhl na dvouciferný počet asistencí. Celkově to byl jeho jedenáctý double double v kariéře.

Nejlepším střelcem Chicaga byl s 25 body Zach LaVine, Nikola Vučevič zaznamenal 22 bodů a 13 doskoků. V poraženém týmu nasbíral Kyrie Irving 24 bodů a 15 asistencí.

Bez hvězdného pivota to Sixers nešlo

Philadelphia šla do zápasu s Memphisem s tím, že může odskočit Brooklynu. Jenže bez svého klíčového hráče Joela Embiida, kterého trenér Doc Rivers po zranění šetřil, se trápila. Sixers vedli jen v úvodu, od druhé čtvrtiny naopak prohrávali dvouciferným rozdílem.

Definitivně rozhodla třetí čtvrtina, v níž Grizzlies odskočili až na 28 bodů. Výraznou zásluhu na tom měl Grayson Allen, který dal v této části 11 ze svých 15 bodů. Memphis měl sedm hráčů na dvouciferném počtu bodů a celkem zaznamenal 30 asistencí. "Když takto pohybujeme míčem, tak se každý zapojí do hry, každý má své body. To je skvělé pro týmového ducha," řekl Allen.

Výrazně oslabeni zůstávají i Lakers, kteří stále nemají k dispozici LeBrona Jamese, Anthonyho Davise a Andreho Drummonda. Bez nich nestačili na městského rivala Clippers, kteří vedli celý zápas a nejvíce o 24 bodů. Marcus Morris v souboji se svým bratrem Markieffem nastřílel za Clippers 22 bodů, Kawhi Leonard přidal 19 bodů, 10 doskoků a 8 asistencí. Za Lakers měl nejvíce 19 bodů bývalý hráč Clippers Montrezl Harrell. Nedařilo se však dalším současným oporám týmu Kylemu Kuzmovi a Dennisovi Schröderovi, dali dohromady jen 14 bodů.

Lakers prohráli šest z posledních devíti zápasů a jsou až pátí v tabulce Západní konference. Před ně se dostal Denver výhrou 119:109 nad Orlandem. A dotáhnout se na Lakers může Portland, jenž ztrácí jednu výhru, ale má zápas k dobru.

Denver se přitom proti Orlandu dlouho překvapivě trápil a prohrával v poločase až o 18 bodů. Zápas pak otáčel v poslední čtvrtině. Velkou zásluhu na tom má Aaron Gordon, který proti nedávným spoluhráčům zaznamenal 24 bodů. Nikola Jokič měl 17 bodů, 9 doskoků a 16 asistencí.

S absencemi si naopak poradili Pelikáni z New Orleans a i bez svých dvou nejlepších střelců Brandona Ingrama a Ziona Williamsona porazili trápící se Houston 122:115. Hlavní postavou byl uzdravený Lonzo Ball, který dal 27 bodů včetně osobního rekordu osmi trojek. K tomu přidal devět asistencí.

Nejlepší střelecký výkon večera předvedl Stephen Curry, ale ani jeho 37 bodů nestačilo Golden State k odvrácení porážky 111:117 s Atlantou. Warriors prohráli posedmé z posledních osmi zápasů, ale stále se drží na příčkách pro předkolo play off.

Výsledek zápasu NBA:
Chicago - Brooklyn 115:107 (za domácí Satoranský 19 bodů, 11 asistencí, 1 doskok)
Atlanta - Golden State 117:111
Boston - Charlotte 116:86
Denver - Orlando 119:109
Houston - New Orleans 115:122
LA Clippers - LA Lakers 104:86
Philadelphia - Memphis 100:116

Reklama