Hlavní obsah

Hvězda NBA přestřelila, svůj tweet pak raději smazala

Los Angeles/Praha

Hvězdný basketbalista NBA LeBron James čelí od středy ostré kritice americké veřejnosti. Může za to jeho kontroverzní příspěvek na sociální síti Twitter, ve kterém opora LA Lakers komentovala nedávný incident ve městě Columbus. Při něm byla policií zastřelena teprve šestnáctiletá černošská dívka Ma'Khia Bryantová. „Jsi další na řadě,“ napsal na sítě James k fotce policisty. Tweet už na síti není. Smazání svého příspěvku basketbalista vysvětlil tím, že nechtěl rozdmýchávat další vlnu nenávisti.

Foto: Jasen Vinlove, Reuters

Forward Los Angeles Lakers LeBron James se k veřejnému dění v USA vyjadřuje dlouhodobě, je hlasitým podporovatelem hnutí BLM a bojovníkem za rasovou spravedlnost.

Článek

Incident z Columbusu ve státě Ohio hýbe americkou společností, vyjádřil se k němu i hlasitý podporovatel hnutí Black Lives Matter (na černošských životech záleží) LeBron James.

Policie v úterý zastřelila teprve šestnáctiletou dívku Bryantovou. Ze záběrů uveřejněných policií ale vyplynulo, že dívka útočila na jinou ženu nožem. Policista tak svou palbou de facto zachránil život napadené osoby.

Basketbalista James je jiného názoru. Na sociální síti sdílel fotografii zasahujícího policisty a k ní přidal popisek" „Jsi další na řadě". Proti tomu se ale zvedla vlna odporu. Americký senátor Tom Cotton například veřejně obvinil Jamese z podněcování nenávisti proti policistovi.

Basketbalista svůj tweet později raději smazal. Nadále ale zastává názor, že policie měla situaci řešit jinak a dívka neměla být zastřelena.

Policie vyjádření basketbalisty označila za „hanebné a extrémně nebezpečné". James své původní jednání ve vyjádření pro zámořská média mírnil. „Nebylo to namířené proti tomu konkrétnímu policistovi, ale proti celému systému," řekla hvězda NBA.

Reklama

Související témata: