Hlavní obsah

ČR – Finsko 78:65 Basketbalisté v úvodním testu před kvalifikací na OH vyhráli nad Finskem

Praha

Čeští basketbalisté porazili v Praze v prvním přípravném duelu před kvalifikací na olympijské hry Finsko 78:65. Pivot Ondřej Balvín si připsal double double, s 16 body byl nejlepším střelcem zápasu a měl 10 doskoků.

Foto: Sport.cz

Český basketbalista Ondřej Balvín, ilustrační foto.

Článek

S Finy se český tým utká znovu v neděli od 12:30 a po dnešním neveřejném utkání to bude tentokrát i s fanoušky. Ti budou na domácím zápase po pandemii koronaviru poprvé od loňského února od kvalifikace mistrovství Evropy v Pardubicích proti Dánsku.

Hned v úvodu utkání přišel trenér Ronen Ginzburg o pivota Patrika Audu, který špatně došlápl. "Především doufám, že zranění Patrika Audy nebude vážné. Bylo vidět, že hráči dlouho nehráli zápas. V prvním poločase jsme nedokázali reagovat na agresivitu soupeře. Druhá půle už byla lepší. Samozřejmě ještě nejsme organizovaní v útoku ani obraně. Bude to ještě chvíli trvat, ale přijde to," řekl Ginzburg.

Debutu se dočkali všichni čtyři nováčci - Ondřej Hanzlík ze španělské Baskonie, David Böhm z Northern Kentucky University, Patrick Samoura z Cochise College i Jan Zídek z Pepperdine. "Pro mladé hráče to z velké části byla první zkušenost s takovým basketbalem. Potřebují získat sebevědomí. Ale například Samoura se mi líbil, jak hraje v obraně. Bylo vidět, že někteří se poprvé setkali s tak agresivním basketbalem. Stejně jako celý tým, i oni byli ve druhém poločase lepší," dodal Ginzburg.

Příští týden bude tým kouče Ronena Ginzburga pokračovat v Poděbradech, kde se v úterý sešel. Od pátku do neděle se představí již tradičně na turnaji v Hamburku, utká se postupně s domácím Německem, Itálií a Tuniskem. Od pondělka 23. června se bude připravovat v Praze. O dva dny později odletí do Victorie.

V Kanadě sehrají Češi ve skupině B zápasy s Tureckem (1. července od 4:35 SELČ) a o den později ve stejném čase s Uruguayí. První dva celky - stejně jako ze skupiny A, kterou tvoří domácí Kanada, Řecko a Čína - postoupí do play off. Na olympiádu se kvalifikuje jen jeden tým.

Přípravný zápas basketbalistů v Praze:
ČR – Finsko 78:65 (12:24 33:32 53:49)
Nejvíce bodů: Balvín 16, Vyoral, Peterka a Palyza po 12 – Ali 10, Tahvanainen a Valtonen po 9. Fauly: 18:19. Trestné hody: 20/10 - 13/8. Trojky: 10:5. Doskoky: 39:36.

Reklama

Související témata: