Hlavní obsah

Basketbalista Gasol po návratu do Barcelony slaví po 20 letech španělský titul

Basketbalová hvězda Pau Gasol završil letošní návrat do Barcelony ziskem titulu ve španělské lize. Čtyřicetiletý pivot pomohl katalánskému týmu v obou finálových zápasech porazit Real Madrid a domácí soutěž vyhrál po 20 letech. Nyní se dvojnásobný šampion NBA bude chystat na olympijské hry v Tokiu.

Foto: Kirby Lee, Reuters

Basketbalová hvězda Pau Gasol

Článek

Gasol se vrátil do Barcelony v únoru poté, co kvůli zranění nohy téměř dva roky nehrál. V NBA působil trojnásobný evropský šampion a mistr světa z roku 2006 naposledy v Milwaukee. Předtím hrál také za Memphis, Chicago, San Antonio a Los Angeles Lakers, s nimiž v letech 2009 a 2010 zámořskou ligu ovládl.

Ve finálových zápasech s Realem zvítězila Barcelona 89:75 a 92:73. Gasol přispěl k úterní druhé výhře 11 body a šesti doskoky. V play off měl průměr 11,6 bodu a 5,9 doskoku. Celkově třetí ligové zlato s Barcelonou slavil na palubovce v náručí s dcerkou Elisabet Giannou, která se narodila loni v září a dostala jméno po tragicky zesnulé dceři Kobeho Bryanta, jež přišla i se svým otcem o život při loňské nehodě vrtulníku.

V Barceloně doufají, že Gasol zůstane v týmu i v další sezoně. "Má právo rozhodnout se o budoucnosti sám. Necháme ho, aby si pár dní vydechnul a uvidí. Mně by se líbilo, kdyby pokračoval," řekl trenér Šarunas Jasikevičius.

"Je to legenda. Hodně nám pomohl na hřišti i v kabině. Bylo skvělé se od něj učit," uvedl Nikola Mirotič, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálových bojů.

Reklama

Související témata: