Hlavní obsah

Američané vytvořili olympijský basketbalový tým kolem Duranta

Americké basketbalisty povede na olympijském turnaji v Tokiu jako lídr Kevin Durant, který se coby nejlepší týmový střelec podílel na zisku zlatých medailí na předchozích dvou hrách v Londýně a Riu de Janeiro. Vedle hvězdy Brooklynu jsou ve dvanáctičlenném kádru i šampion z roku 2012 Kevin Love z Clevelandu a člen vítězného týmu z minulé olympiády Draymond Green z Golden State.

Foto: Jeffrey Phelps, ČTK/AP

Hvězda Brooklynu a celé NBA Kevin Durant.

Článek

Ve výběru trenéra Gregga Popoviche jsou také Bam Adebayo (Miami), Bradley Beal (Washington), Devin Booker (Phoenix), Jerami Grant (Detroit), Jrue Holiday (Milwaukee), Zach LaVine (Chicago), Damian Lillard (Portland), Khris Middleton (Milwaukee) a Jayson Tatum (Boston). Durant a Love jsou i mistry světa z roku 2010, Middleton a Tatum reprezentovali USA předloni na MS v Číně, kde Američané skončili až sedmí.

"Z mnoha důvodů byla nominace nezvykle složitý proces, ať už kvůli ročnímu odkladu olympiády nebo načasování základní části a play off NBA (v sezoně opět ovlivněné pandemií koronaviru)," uvedl manažer mužské reprezentace Jerry Colangelo na webu národní basketbalové federace. "Na naší soupisce jsou hráči, kteří mají zkušenosti s mezinárodním basketbalem, a je to atletický, všestranný a vyvážený tým," dodal.

S věkovým průměrem 28,2 roku složili Američané třetí nejstarší tým v olympijské historii. Jen v Atlantě 1996 (29,4) a při premiéře hráčů z NBA v Barceloně 1992 (29,0) byly americké výběry starší. Durant jako teprve čtvrtý americký basketbalista pojede na třetí olympiádu. Čtyřikrát hrál pod pěti kruhy Carmelo Anthony, který je také jako jediný hráč na světě trojnásobným olympijským šampionem. O jeden start a jednu zlatou medaili méně mají na kontě LeBron James a David Robinson.

Americký tým zahájí 6. července soustředění v Las Vegas. V Tokiu se obhájci prvenství z předchozích tří olympiád utkají v základní skupině s Francií, Íránem a vítězem kvalifikačního turnaje ve Victorii, kde o účast na hrách bude v nadcházejících dnech usilovat i česká reprezentace.

Reklama