Hlavní obsah

Migréna a běhání? Zkuste se postavit svěráku

Bolest hlavy, migréna. Kdo nepoznal, nepochopí, když se ocitnete v sevření svěráku bolesti. Studený hadr na hlavu, zákaz vstupu slunce do pokoje, většina noci bez spánku, někteří se nevyhnou ani zvracení. Jde proti tomuto bojovat, zmírnit stav, když jsem běžec, chci běhat?

Foto: Profimedia.cz

Když hlava bolí, tělo se bouří.

Článek

"Bohužel jsem zjistila, že tři hodiny po běhání má hlava tepala a uši se rozezvonily, začala jsem kvůli bolesti plakat. Strach, nejistota, co se děje. Vždycky jsem vypila hodně vody, více než osm šálků denně. Nosila jsem během dne klobouk, abych uchránila od slunce můj obličej," svěřila své zážitky Autumn Shultzová pro copmetitor.com.

Zkoušela běhat dříve ráno, později během dne. Snažila se najít cestu, která by ji pomohla od bolesti, nepříjemných stavů, které ji bránily užívat si běh, trénovat.

Intenzivní cvičení může být spouštěčem

"Obávala jsem se, že to mohlo být tím, že jsem neměla dobrou kondici, kardio nikdy nebylo moje silná stránka. Při běhání jsem ale byla naprosto nabuzená. Cítila jsem, že bych mohla pokračovat kilometry daleko, aniž bych byla zvláště unavená, jen si vzít přestávku, když potřebuju vodu nebo popadnout dech. Poté ale hrozné hodiny po zdánlivě dobrém běhu. Jeden výzkum ukázal, že existuje souvislost mezi výkonem a migrénou. Uvědomila jsem si, že nejsem sama," vzpomínala běžkyně.

Podle Migraine Trust, lékařské výzkumné charity v Anglii, sportovci, kteří jsou náchylní k prožívání chronické migrény, mají větší pravděpodobnost spuštění migrény než ti, kteří neběhají. Důvodem je, že intenzivní cvičení může být spouštěčem. Existuje mnoho příčin pro bolest hlavy, ale je i pár jednoduchých triků, kterými se můžeme bolesti hlavy vyhnout. Snad.

• Pijte hodně vody před vyběhnutím. Možná se to může zdát nemožné, ale je snadné zapomenout láhev sebou, pijte i po doběhnutí, abyste se vyhnuli negativnímu dopadu. Správná hydratace často znamená rozdíl mezi vysilující bolestí a zdravým cvičením.

• Nestresujte se, uvolněte se při běhání. Krevní cévy v našich hlavách se šíří a natahují nervová zakončení, což způsobuje intenzivní bolest. Strečink před a po tréninku umožňuje, aby se tělo pomalu zahřálo, zklidnilo. Berte toto jako prevenci, což umožní srdci a cévám se roztáhnout bez bolesti.

• Vezměte si něco protizánětlivého, třeba ibuprofen. I když není dobrý nápad brát tuto pilulku pravidelně, může jeden prášek pomoci jako prevence migrény. Pokud máte potřebu brát toto před každým tréninkem, konzultujete vše se svým lékařem, on vám může pomoci a říci co a jak!

Reklama

Související témata:
Bolest hlavy