Hlavní obsah

Famózní výkon na ledu a v mrazu. Čtyřiaosmdesátiletý důchodce dokončil jeden z nejtěžších maratonů

Praha

Led, sníh, vítr a dvacet stupňů pod nulou. Tak vypadal extrémní maraton, který se konal minulý pátek na Antarktidě. Vidět byla i česká vlajka, neboť vítězkou závodu se stala vytrvalkyně Lenka Fryčová. Mužům vládl Američan William Hafferty, avšak největší potlesk sklidil čtyřiaosmdesátiletý Roy Jorgen Svenningsen, který se zapsal do historie tohoto maratonu.

Maraton v Antarktidě dokončil i 84letý běžecVideo: Reuters

 
Článek

Běhá od roku 1964, zúčastnil se přes padesáti maratonů na pěti kontinentech a teď se zapsal do historie. Čtyřiaosmdesátiletý Kanaďan totiž jako nejstarší člověk zvládl dokončit na Antarktidě jeden z nejtěžších zavodů na světě. Roy Jorgen Svenningsen zde absolvoval na ledu a sněhu, v silném větru a v mrazu dvacet stupňů pod nulou Ledový maraton.

Do cíle doběhl za velkého aplausu s vlajkou v ruce po jedenácti hodinách a téměř dvaačtyřiceti minutách. „Nejtěžší pro mě bylo, že jsem nebyl schopen držet krok s davem,“ uvedl Svenningsen na webu runningmagazine.ca. „V jednu chvíli jsem si dokonce myslel, že to nezvládnu,“ přiznal dál.

„Ale dokončil jsem to,“ dodal s tím, že ještě neběžel v Jižní Americe a v Austrálii. Avšak na to, aby tam mohl závodit teď nemá dostatek financí. Během závodu podle svých slov střídal běh s joggingem a na doporučení jednoho z lékařů si dal polévku, aby opět nabral síly. Po maratonu si pak dopřál horkou sprchu a pořádně se prospal.

V mrazivém maratonu byla vidět i česká vlajka zásluhou vytrvalkyně Lenky Fryčové, která do cíle doběhla jako první žena v čase čtyři hodiny a necelých jednačtyřicet minut. „Jsem sice trochu unavená, ale bylo to bezvadné. Sluníčko svítilo, krásná příroda. Můžu to jen doporučit,“ prohlásila Fryčová. Mezi muži vyhrál Američan William Hafferty. Ten o půl minuty vylepšil traťový rekord Petra Vabrouška, který zde zaběhl před šesti lety.

Reklama