Hlavní obsah

Jak začít běhat? Rady pro nováčky a váhající střelce

Přemýšlíte o běhání a jste zahlceni informacemi - co, kdy, kde, proč a jak? Zkuste sedm základních tipů, se kterými se rozběhnete. Ty vám ukáží jednoduchou cestu, dále už bude vše jen na vás. Běhání není věda. Nejdůležitější je se rozhodnout a vyběhnout. Pokud tohle zvládnete, máte z poloviny vyhráno, už totiž nemluvíte, že budete běhat, ale běháte. Gratulujeme, tak snadné to je.

Foto: asics.com

Chcete začít? Takže běžíme, dobrý běh!

Článek

Při běhání se musíte zejména cítit pohodlně jak psychicky, tak fyzicky. Je dobré se tedy vyvarovat základních chyb, které se často mohou zdát banální.

Správný výběr bot

Běháte po nohách, na kterých jsou z 99 procent běžecké boty. Někdo dává přednost bosému běhání, ale to není patrně váš případ při současném počasí. Obuv je klíčem k pohodlí a prevenci úrazů. Ve specializovaných prodejnách vám poradí. Základní pravidlo - musíte se cítit pohodlně, vy budete běhat, ne prodavač.

Co na sebe

V létě zvolte krátké tričko a kraťasy, což ale nyní neplatí. Pokud se ochladí, dejte přednost delšímu rukávu i nohavicím. Pokud hrozí déšť, fouká, není od věci mít na sobě sportovní bundu. Se snižující se teplotou vám pomohou tepláky, silnější elasťáky a na vrchní část dvě vrstvy trika například. Při běhání se zahřejete, pokud se oblečte více, budete chtít část oděvu odhodit, na to nezapomínejte.

Zahřátí a zpět do klidu

Pomalé rozehřátí, rozhýbání před vyběhnutím vám pomůže. Tělo začne zvyšovat tepovou frekvenci, stres se minimalizuje, ten opadne po vyběhnutí. Nemáte kondici? Zkuste svižnější chůzi, poté přejděte do běhu. Celé toto můžete střídat. Když se budete blížit ke konci tréninkové dávky, zpomalte a posledních pět minut jen choďte, vaše tělo se zklidní a vrátí do klidového režimu.

Správné držení horní část těla

Nesprávné držení trupu může vést k bolesti v pažích, ramenou, krku a zad. Snažte se, aby vaše ruce byly na úrovni pasu, paže by měly být v úhlu 90 stupňů s lokty u těla. Snažte se nepřecházet osu těla. Tělo udržujte vzpřímené a mírně nakloněné vpřed.

Správné běžecké tempo

Začátečník se snadno nechá strhnout a dokáže být jako utržený ze řetězu. Jenže tohle je cesta k rychlému konci. Nohy, plíce, tělo odpadnou. Pokud tělo není zvyklé, musí si postupně zvykat na zátěž, rychlost, námahu. Na kole jste se také nějaký čas učili. Lepší je začít pomaleji a zrychlit, než rychleji a po třetině tréninku hledat lavičku a popadat dech. A to v lepším případě. Pokud přeženete start, na který není tělo zvyklé, může dojít ke zranění, například si něco natáhnete, tím můžete přijít o pár tréninku.

Jak často a jak moc běhat

Začínající běžec bývá po prvním týdnu horlivý a nadšený, ale chce to krotit emoce a nepřidávat si a zkoušet, kam až tělo může zajít. Nenavyšujte týdenní kilometry o více než deset procent. Ušetříte si bolest a možnou frustraci. Cíle dosáhnete, ale dejte tomu čas. Používejte zdravý rozum, když si nejste jistí, zeptejte se zkušenějších. Pokud přece jen chcete dát tělu více zabrat, přidejte třeba plavání a kolo.

Správné dýchání při běhání

Někteří běžci předpokládají, že by měli dýchat pouze nosem. Vy se nadechněte nosem i ústy, abyste dosáhli stavu, že máte dostatek kyslíku ve svalech. Pro začínající běžce může být srovnání dechu trochu problém, protože nejsou zvyklí na fyzickou zátěž.

Také je možné, že vás bude píchat v boku. Pokud se tak stane, zpomalte, zhluboka se nadechněte a prudce vydechněte. Dobrý běh!

Reklama