Hlavní obsah

Jak si správně vybrat běžecké boty?

René KujanSport.cz

Pokud si čas od času kupujete boty do společnosti, máte alespoň přibližnou představu, že správně vybrat nebývá úplně snadné. U běžeckých bot tomu není jinak. A to zdaleka nejde jen o případ, kdy potřebujete barevnou kombinaci sladit s posledním modelem svých běžeckých šortek a slunečních brýlí.

Foto: asics.com

Výběr správné boty určuje oblast jejího použití.

Článek
Fotogalerie

Když budete kupovat běžecké botky, nebudete tak patrně činit v bazaru nebo na inzerát v novinách. Zajdete si do odborného obchodu. To je ten, kde to nejen dobře vypadá, ale kde tomu také rozumí a zároveň se vám nesnaží za každou cenu nacpat poslední výkřik módy s těžko uvěřitelnou cenou.

Co s nimi?

Nesmíte se na prodavače hned hněvat, když vám položí tu záludnou otázku: „A co s nima chcete dělat?" Dříve, než mu nasupeně odpovíte, že přeci běhat, pojďme si říci, že „správnou" botu určuje také účel. Máme boty na zpevněné povrchy i do terénu, tréninkové i závodní, s oporou či bez opory, minimalistické i maximalistické, dámské a pánské... Výběr z posledně jmenované dvojice možností nechám na vás, tam si určitě poradíte.

Boty na běhání nakupujte minimálně o půl čísla větší. Určitě je v obchodě pořádně vyzkoušejte a vhodnou velikost testujte také v maximálním ohybu špičky nohy v botě. I v této krajní poloze by vám měl ještě nějaký ten milimetřík k dobru zbývat.

Maskulina a feminina

Dámské boty reflektují specifika ženských nožek, které bývají poněkud subtilnější a útlejší a také poněkud méně vážící. Což může zohledňovat například menší tlumení. Nicméně i tady se může vyskytnout situace, kdy drobnějšímu chlapovi s útlou nohou bude dámská bota dobře sedět. Pokud nebude křiklavě růžová, nebál bych se toho. Stejně tak stokilová Marfuška s hňápou zvící slonice v klidu nechá zabloudit svůj zrak do police s pánskou obuví. I tam by se pro ni mohlo něco najít.

Běžecké přežitky

Kdysi se říkalo, že nevadí, když bota mírně tlačí, tahá, není úplně nepříjemná. „Však ono se to rozchodí!" dnes už neplatí. Pokud vám bota na první obutí není příjemná a kdekoli tlačí nebo úplně nesedí, pryč s ní. Dnes je na trhu tolik druhů, typů a výrobců, že nějakou vhodnější určitě najdete.

Doporučuje se počítat s tím, že nohy mění během dne svoji délku i objem. Ráno jsou nejmenší, námahou natékají a trochu povoluje klenba, takže se chodidlo trochu natahuje do délky a šířky.

Také už přestalo platit, že na maratón by se nemělo vybíhat v nové, nevyzkoušené a neochozené obuvi. Technologie už jsou na takové úrovni, že i tady jsou obavy zbytečné. Mnohokrát se mi stalo, že jsem byl okolnostmi nucen vyběhnout ve zcela nových botách. Zpočátku jsem měl trochu strach, ale nikdy se nevyskytl problém. Pokud bota sedí a je dobrá, mohou jít strachy stranou. Přesto se takovým situacím pokuste vyhnout, přecházíte-li na zcela jiný druh obuvi. Že vám něco takového prošlo u silničky, nemusí nutně znamenat, že to tak bude i u krosovky.

Na silnici, nebo do terénu?

Silničky versus krosovky. Jak název napovídá, jedny jsou na silniční běhání, jedny do terénu. Vybírejte podle toho, kde se pohybujete více. Krosovky budou mít hrubší podrážku a díky pevnějšímu svršku vydrží i hrubější zacházení. Silniční boty by vám v křoví, roští a kamení odešly mnohem dřív. Zato však budou pravděpodobně více tlumit a budou výrazně lehčí.

Trénink, nebo závod?

U silniční obuvi se vyskytuje ještě jedno dělení: boty objemové (tréninkové) a boty závodní. Objemovky jsou vhodné na takové to naše každodenní pobíhání. Snesou větší zátěž, vydrží zkrátka déle. Závodní boty jsou lehoučké speciály beze všech blbinek, vytvořeny za jedním jediným účelem - rychlost. Nejsou vhodné na každodenní používání, a to nejen z toho důvodu, že jejich životnost může být klidně třeba jen 200 kilometrů. Tvrdívá se, že takové lehoučké boty vám dokáží v den závodu ulevit o mnoho vteřin na každý kilometr.

Pokud to s běháním myslíte opravdu vážně, už nějakou dobu běháte a chcete tak činit i nadále, popřemýšlejte o koupi dalších párů obuvi. Já neběhám dvakrát za sebou ve stejných botách. (Pokud tedy neběhám rovnou naboso.) Mám rozběhaných několik párů několika druhů obuvi od několika výrobců. Chodidlo tak má stále nové podněty a neustrne ve stereotypu.

Tretry?

O tretrách se asi nebudeme ani moc bavit, jsou to takové ty „baletky" s hřebíky v přední části podrážky. Nedá se v nich nic jiného jen běhat na odpovídajícím povrchu. Nic o nich nevím. Nikdy jsem je nekupoval a, dá-li bůh, ani nikdy kupovat nebudu. Využijí asi opravdu jen ti, kteří profesionálně závodí na kratší tratě na škváře či antuce. Takže v podstatě nikdo.

O berlích, či po svých?

S oporou, či bez opory (někdy též označení „support" nebo „control")? Toť otázka, jež nemá jednoduchou odpověď. V dobách, kdy parametry jako pronace a supinace nikdo nesledoval a ani „neléčil", se v obecném měřítku běhalo dokonce lépe a rychleji než dnes. Na druhou stranu vám dnes pomocí fyziky a biomechaniky dokáže prodejce krásně vysvětlit, proč podporu paty či klenby mít. Nejlepší je dle mého názoru dbát o svá chodidla (například chůzí či během naboso) a na umělé berličky se nespoléhat.

Maximálně minimalisticky

Dnes existuje ještě další fenomén - takzvaně minimalistická obuv. Snaží se navrátit lidské chodidlo do stavu, z kterého vzešlo. Noha má v botě větší volnost pohybu a neposkytují se jí žádné berličky, žádné výztuhy či podpory. Vršek je pouze látkový. Podešev má nulový nebo velmi malý drop (výškový rozdíl mezi špičkou a patou). Celkově je nízká a málo tlumivá, takže běžec, ačkoli obut, má stále možnost dobře vnímat, co má zrovna pod chodidlem.

Mohlo by se zdát, že takzvaně maximalistická obuv je přesným opakem „minimusek". Není tomu tak. V podstatě jsou si obě boty dost podobné - málo nebo žádné výztuhy, malý drop. Jen podrážka u „maximusek" je řádně tlustá. Je to takový hybrid mezi standardní silničkou a minimuskou. Čas ukáže, zda má tento koncept v džungli běhu šanci na přežití, či zda jde o pouhý módní výstřelek, který odejde tak rychle, jak přiběhl.

Dobosa!

Dalším fenoménem dneška je běh naboso. Nevyžaduje naprosto žádnou obuv a je zdravý a zdraví prospěšný. Pokud s ním tedy začínáte pozvolna a pomalu. Ale o něm opravdu až příště.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• dámská běžecká obuv• pánská běžecká obuv

Reklama

Související témata: