Rubriky:

Co na talíř

Živě

Běžec si užívá u moře: Slávky na víně

7. srpna 2018 12:00 - Praha

Vyrazit k moři a nedat si aspoň jednou slávky, je jako vyrazit k moři a koupat se jen v bazénu. Tyto černé mušle, mlži z čeledi slávkovitých žijí hojně ve všech oblastech pobřežní Evropy a Severní Ameriky. Zahlédnout je můžete na skalách, lanech od bójí, ale chovají se ve velkém i uměle.

 

Profimedia.cz

Slávka jedlá (Mytilus edulis) roste přibližně rok, než doroste své velikosti. Je základem pro mnohé pokrmy z mořských plodů v celé středomořské kuchyni. Má výraznou chuť a seženete ji v lastuře i bez ní. Musíte-li se obejít i bez moře, není problém ji sehnat i u nás.

Voda je život! Platí to i na trati

Dobrou zprávou je, že není příliš kalorická a je přitom bohatým zdrojem minerálů, železa, bílkovin a vitaminů A, B, C, D. Jak slávky připravit? Přinesete-li je v lasturách, prohlédněte je a očistěte od hrubých nečistot. Měly by být zavřené. Je-li lastura otevřená nebo rozbitá, vyhoďte ji.

Na kilo slávek potřebujeme:
2 cibulky
4-8 stroužků česneku
bobkový list
kuličku jalovce
olivový olej
2 deci bílého vína
máslo
vodu
1 velké rajče

Na pánvi v olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáváme na plátky nakrájený česnek, 2-3 bobkové listy, jalovec, víno a trochu vody (stačí půl deci). Osolíme, opepříme a společně dusíme v pánvi 10 minut. Přidáme slávky a na kostičky nakrájené rajče. Nemícháme a dusíme dalších 10 minut. V závěru můžeme přidat několik plátků másla a povaříme ještě 5 minut. Podle chuti přidáme hladkolistou petrželku. Podáváme s celou omáčkou, bílým pečivem, těstovinami nebo opečeným bramborem. Důležité: Slávky, které se během vaření neotevřely, rovněž vyhoďte.

Variant je ale více – co dům dá. Když nám například chybělo rajče, loupali jsme slávky zkrátka jen tak a vývar z mušlí použili v dalších pokrmech. S přidáním zeleniny a brambor dle chuti a petrželky vznikne výživná polévka. Protože je takový vývar opravdu hodně silný, je lepší jej zředit. Lze jej také rozdělit i na menší části a ty podle potřeby i zmrazit na pozdější použití.

Slávky se mohou objevit též v oblíbené španělské paelle s plody moře. Mohou se ale také grilovat. Potřebujeme k tomu aluminiový tácek, aby nepropadly, dále česnek a olivový olej. Pokapeme olejem, posypeme česnekem, přidáme větvičky rozmarýnu a lístečky petrželky. Grilujeme, dokud se neotevřou. Vedle v nádobě připravíme omáčku z citronové šťávy a olivového oleje s nasekanou hladkolistou petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Vanda Kadeřábková-Březinová, Sport.cz

Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv srpen září říjen listopad prosinec leden 2020 únor 2020 březen 2020 duben 2020 květen 2020 červen 2020 červenec 2020 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce