Hlavní obsah

Běžec si užívá u moře: Slávky na víně

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Vyrazit k moři a nedat si aspoň jednou slávky, je jako vyrazit k moři a koupat se jen v bazénu. Tyto černé mušle, mlži z čeledi slávkovitých žijí hojně ve všech oblastech pobřežní Evropy a Severní Ameriky. Zahlédnout je můžete na skalách, lanech od bójí, ale chovají se ve velkém i uměle.

Foto: Profimedia.cz

Slávky na víně - zajímavé zpestření běžeckého jídelníčku u moře.

Článek

Slávka jedlá (Mytilus edulis) roste přibližně rok, než doroste své velikosti. Je základem pro mnohé pokrmy z mořských plodů v celé středomořské kuchyni. Má výraznou chuť a seženete ji v lastuře i bez ní. Musíte-li se obejít i bez moře, není problém ji sehnat i u nás.

Dobrou zprávou je, že není příliš kalorická a je přitom bohatým zdrojem minerálů, železa, bílkovin a vitaminů A, B, C, D. Jak slávky připravit? Přinesete-li je v lasturách, prohlédněte je a očistěte od hrubých nečistot. Měly by být zavřené. Je-li lastura otevřená nebo rozbitá, vyhoďte ji.

Na kilo slávek potřebujeme:
2 cibulky
4-8 stroužků česneku
bobkový list
kuličku jalovce
olivový olej
2 deci bílého vína
máslo
vodu
1 velké rajče

Na pánvi v olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáváme na plátky nakrájený česnek, 2-3 bobkové listy, jalovec, víno a trochu vody (stačí půl deci). Osolíme, opepříme a společně dusíme v pánvi 10 minut. Přidáme slávky a na kostičky nakrájené rajče. Nemícháme a dusíme dalších 10 minut. V závěru můžeme přidat několik plátků másla a povaříme ještě 5 minut. Podle chuti přidáme hladkolistou petrželku. Podáváme s celou omáčkou, bílým pečivem, těstovinami nebo opečeným bramborem. Důležité: Slávky, které se během vaření neotevřely, rovněž vyhoďte.

Variant je ale více – co dům dá. Když nám například chybělo rajče, loupali jsme slávky zkrátka jen tak a vývar z mušlí použili v dalších pokrmech. S přidáním zeleniny a brambor dle chuti a petrželky vznikne výživná polévka. Protože je takový vývar opravdu hodně silný, je lepší jej zředit. Lze jej také rozdělit i na menší části a ty podle potřeby i zmrazit na pozdější použití.

Slávky se mohou objevit též v oblíbené španělské paelle s plody moře. Mohou se ale také grilovat. Potřebujeme k tomu aluminiový tácek, aby nepropadly, dále česnek a olivový olej. Pokapeme olejem, posypeme česnekem, přidáme větvičky rozmarýnu a lístečky petrželky. Grilujeme, dokud se neotevřou. Vedle v nádobě připravíme omáčku z citronové šťávy a olivového oleje s nasekanou hladkolistou petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

Reklama