Rubriky:

Co na talíř

Co na talíř? Přece batáty!

24. ledna 2019 13:20 - Praha

Batáty, známé u nás také jako sladké brambory, k nám přišly ze Střední Ameriky. S klasickou bramborou mají společnou jen oblast původu a fakt, že jíme hlízy. Jsou to hlízy rostliny povijnice batátové, která patří do čeledi svlačcovitých, takže se botanicky od brambor tak trochu liší. Hlízy obsahují hodně škrobu a cukru. Jejich energetická hodnota je tedy vyšší než u brambor.

 

Profimedia.cz

Existují v několika druzích – žluté, které se hodí spíše k pečení a smažení, červené k vaření a zapékání. Oranžové tak trochu připomínají dýni, a uvaříme-li z nich polévku, vypadá docela podobně. Jsou o poznání větší než brambory – ze čtyř velkých hlíz se v pohodě najedla pětičlenná rodina a zbylo i na další den. Pro ty, co počítají kalorie: 100 g obsahuje 300 kJ. A kdo chce hubnout, neměl by je jíst večer. Obsahují dále draslík, sodík, vápník, vitamíny A, C, D a B6. Pomáhají snížit cholesterol, zlepšují práci srdce, jsou prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob a rakoviny.

Polévka z batátů a červené čočky

Potřebujeme:
1-2 batátové hlízy
2 střední cibule
2 stroužky česneku
hrnek červené čočky
bobkový list
polévkové koření či vývar
sůl

Batáty oloupeme, a nakrájíme. Nakrájíme cibule, které orestujeme na másle, ghí, či jiném vhodném tuku a přidáme česnek. (My jsme použili zbytek výpeku z předchozí masové pečínky a nepotřebovali tak ani vývar.) Cibuli nemusíme krájet příliš nadrobno, vše později rozmixujeme – a tak nad ní nemusíme tolik plakat. Do hrnce přihodíme batáty, bobkový list a červenou čočku, kterou předtím propláchneme. Zalejeme vodou či vývarem a vaříme do změknutí. Osolíme, opepříme a odebereme trochu čočky stranou. Rozmixujeme, vrátíme čočku, dochutíme. Při servírování můžeme ozdobit něčím zeleným, případně krutony. Česnek lze v zimním období obměnit též zázvorem.

Tip: Pokud do dětí nemůžete dostat dýňovou polévku, zkuste batátovou. U nás se po ní doslova zaprášilo.

Batáty nazeleno se salátovými lístky a medvědím česnekem

Jako druhý chod nebo úplně jindy si můžete udělat batáty se zeleninou a salátovými lístky. Na dvě hlízy se hodí vše, co dům dá: cuketa, kousek pórku i zbloudilý žampión, který jaksi unikl přípravě jídla z předchozího dne. Batáty oloupeme, nakrájíme a můžeme krátce povařit (a později nakrájet na malé kousky nebo nastrouhat) nebo zasyrova nastrouhat.

Na másle připravíme dvě střední cibule a dva stroužky česneku. Na pánev dále přidáme nakrájený pórek, připravené batáty s cuketou nakrájenou na půlkolečka, případně další vhodné ingredience, na něž máte chuť. Přisypeme bylinkovou kořenící směs (já mám svou téměř univerzální směs bylin ze zahrádky bez jakékoli chemie), příležitostně promícháme a na mírném stupni sledujeme, až batáty budou měkké a cuketa „tak akorát". Dochutíme, dosolíme, vypneme a přidáme medvědí česnek, zamícháme. Do odstavené pánve poté zamícháme směs salátových listů (aby se nevařily, jen trochu zavadly) a hned servírujeme.

Variace: do pokrmu můžeme zamíchat též lístky špenátu nebo mangoldu, ty tak do pokrmu zamícháme už o něco dříve, aby přiměřeně změkly. Dobrou chuť!

Vanda Kadeřábková-Březinová, Sport.cz

Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv říjen listopad prosinec leden 2020 únor 2020 březen 2020 duben 2020 květen 2020 červen 2020 červenec 2020 srpen 2020 září 2020 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce