Hlavní obsah

Mlsejte ořechy a do jídla sypejte semínka. Doplníte bílkoviny, vitaminy i minerály

Praha

Jestliže vás na maso a mléčné výrobky moc neužije, nemusíte se nutně klasifikovat jako vegetarián či vegan, prostě vám třeba nechutnají. I když si o ně vaše tělo možná nijak hlasitě neříká, bílkoviny a kvalitní tuky nutně potřebuje. Tyto živiny snadno a chutně doplníte díky ořechům a semínkům. Pojďme se jim podívat blíže na zoubek.

Foto: Profimedia.cz

Ořechy, to je to, oč běží.

Článek

Posvačit během dne mističku oříšků nebo je večer u filmu vyměnit za brambůrky, je jednoznačně skvělým krokem k tomu dopřát svému tělu něco hodnotného. Zároveň se držte hesla „všeho s mírou". Doporučuje se denně sníst přibližně hrst ořechů. Jejich nadměrná konzumace by se totiž rychle mohla začít projevovat na vaší váze. Pokud naopak bojujete s podváhou a už nevíte, jak přibrat, na nějaký čas příjem oříšků můžete zkusit zvýšit. Uvidíte, jestli se pak vaše tělo začne více zásobovat tukem.

Ustupme ale od hry s váhou, protože jde především o to, co oříšky a nejrůznější semínka mohou přinést našemu organismu po zdravotní stránce. Zvláště pro aktivně sportující lidi, například pro běžce, kteří ani v zimě nelení a brázdí s větrem ošlehanými tvářemi své oblíbené trasy, je optimální výživa zásadní.

Nehledejte v tom oříšek

Jezte oříšky jednoduše tak, jak vám chutnají. Přidáte si je do snídaňových vloček, jogurtu, sníte je jen tak, nebo si je rozmixujete do ovocného/zeleninového smoothie? Nechť zavelí vaše chuťové buňky. Ideální je koupit si oříškové mixy, protože každý druh obsahuje jiný poměr živin. Střídáním a kombinováním tedy můžete přirozeně optimalizovat.

Sezamová, dýňová, lněná, chia a další semínka je také praktické kupovat ve směsích. Pokud je nepoužíváte do specifických receptů, kde je nutný jeden konkrétní druh. Mix semínek skvěle poslouží k ozdobení salátů, rýže, ovesných kaší, hustých krémových polévek a jakýchkoliv dalších pokrmů, do kterých vás napadne je nasypat.

TIP: Vyznavači vitariánské kuchyně, kteří holdují tepelně neupraveným potravinám, radí oříšky a semínka před konzumací na několik hodin (nebo třeba přes noc) namáčet do vody. Jsou pak vláčnější, což ocení nejen váš chrup, ale také zažívací systém. Pro ten jsou namočené ořechy lépe stravitelné.

Kromě toho, že jídlo pak vypadá ještě lákavěji, konzumujete tímto způsobem výživná semínka, ani o tom skoro nevíte. Chuťově je v jídle nepocítíte, ale tělo to pozná. Konkrétně blahodárné lněné semínko je nejlepší konzumovat čerstvě rozmixované. O jeho ideální úpravě se dočtete zde.

Jak ořechy a semínka kombinovat

Možná máte na některé ořechy alergii, navíc každému chutná něco jiného a výživové preference se také liší. Jestliže vám tedy nevyhovují kupované směsi, vytvářejte si vlastní. Vodítkem vám může být například obsah bílkovin, sacharidů a nasycených mastných kyselin. Jak jsou na tom jednotlivé ořechy a semena?

Vysoký obsah bílkovin mají arašídy, kešu, mandle, pistácie, dýňová a slunečnicová semínka. Kešu, madle a pistácie jsou zároveň spolu s lněným, chia, sezamovým a slunečnicových semínkem bohaté na sacharidy. Vysoký podíl nasycených mastných kyselin mají například para a makadamové ořechy, ale i dýňové semínko. Naopak nízký obsah mají chia a lněná semínka, mandle a lískové ořechy. Na nenasycené mastné kyseliny jsou bohaté makadamové, lískové a pekanové ořechy či mandle, ze semínek pak hlavně slunečnicová. Nejvíce kalorické jsou makadamové, pekanové a piniové ořechy. Jak už ale bylo řečeno, ořechy obecně nejsou zrovna dietní potravinou.

Jestli jste se při čtení tohoto článku zaradovali nad prospěšností ořechů, protože máte doma zásobu pražených mandlí a pistácií, nenechte se mýlit. Správnou výživovou hodnotu mají jen ořechy v přírodní formě, tepelnou úpravou obsah živin bohužel klesá.

Reklama

Související témata:
Pistácie
Slunečnice