Hlavní obsah

Zvyšte svoji výkonnost pomocí sacharidové manipulace!

Manipulace s příjmem sacharidů je jedna z nejjednodušších a zároveň velmi účinných strategií, jak zvýšit vaši fyzickou i psychickou vytrvalost. Přísahají na ni i profesionální trenéři s mnoha desítkami let zkušeností. Vzhledem ke skutečnosti, že genovou manipulaci doma ve sklepě nezvládne úplně každý, uchýlíme se prozatím alespoň k manipulaci s cukry.

Foto: Profimedia.cz

Zvyšte svou rychlost a staňte se odolnější!

Článek

Po absolvování takového tréninku budete na půlmaratónských, maratónských i ultramaratónských tratích rychlejší a psychicky i fyzicky silnější než kdykoli předtím. Tato strategie nevyžaduje žádné nákupy dalších specialitek, jen nadšení a odhodlání. Jako ostatně všechno, co v životě za něco stojí.

Základem sacharidové manipulace je přinutit tělo, aby více než doposud čerpalo energii také z tuků, zvýšit jeho celkovou zásobu sacharidů, jež bude při závodě k dispozici a připravit se na strasti posledních kilometrů velkého závodu, na nějž se připravujeme.

Celá tato příprava se tudíž rozpadá do tří fází:

• V první fázi zvyšujeme tréninkové dávky tzv. dlouhých běhů. Tělo sytíme sacharidy před výkonem (nejlépe snídaně se zdroji postupně se uvolňujících cukrů, např. rýže, vločky, brambory) i při něm (rychle stravitelné cukry např. z gelů nebo sportovních nápojů). Běhy byste měli končit relativně svěží a s dostatečnou mírou sebedůvěry.

• V druhé fázi postupně eliminujeme příjem cukrů před a během výkonu, abychom tělo naučili ve větší míře získávat energii spalováním tuků. Tělo pocítí relativní nedostatek cukrů a po doběhu jich začne ukládat více, postupně získáme celkově větší množství využitelné energie. Ke konci této fáze by už měl být dlouhý běh zcela „ohne Zucker". Nastoupí větší únava, ale my se v tuto chvíli nesnažíme o vysokou rychlost, jako spíše o doběhnutí trasy. Zvyk na hlubší únavu přispěje k větší odolnosti organizmu v den důležitého závodu a připraví nás na těžké chvíle vypětí na posledních kilometrech.

• Třetí fáze bude ve znamení maximálních běhů bez cukru (v délce trvání 3-3,5 hod.) v první polovině. Ve druhé, závěrečné části začneme opět se sacharidy v plném rozsahu tak, jak máme připraveno na samotný závod. Celková kvalita běhu se zvýší. To, jak se cítíme při něm a po něm, ale hlavně rychlost. Nemělo by nám ke konci, jak se říká, dojít maggi. Naše tělo bude odolnější vůči fyzickému závodnímu stresu, dovolí nám více „dupat na plyn". Navíc v závěru tréninku se sacharidovou manipulací můžeme do nejmenších detailů vyladit svůj závodní jídelníček.

Upozornění:
Tento druh tréninku je fyzicky, ale také psychicky náročný. Není určen pro začátečníky!
Přistupujte k němu myslící hlavou, odhodlaně, ale ne bez pudu sebezáchovy!
Po bězích bez cukrů počítejte s delší regenerací v den tréninku a den následující.

Reklama

Související témata: