Hlavní obsah

Končíme? Studie ukazují, že chůze může být lepší než běh

Praha

Nedávná studie publikovaná v časopise americké vysoké školy Cardiologie z Columbie ukazuje, že lidé, kteří používají chůzi jako formu cvičení, snižují riziko vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu dvakrát více než běžci. Co to znamená? Končíme s běháním?

Foto: RunCzech

Běh, chůze? Každý volí podle svého. A tak to je správné.

Článek

„Chůze je přirozená. Pokud najdeme způsob, jak ji postavit do naší doby, můžeme z ní dostat významné zdravotní výhody," myslí si Steve Ball, lékař a profesor výživy a cvičení, kterého cituje server komu.com. „Chůze může být v mnoha případech výhodnější, protože běhání je náročnější forma cvičení. Často dává tělu mnoho napětí, chůze může být přirozenější."

Vysvětlení je jednoduché. „Všichni jsme nastavení být aktivní. Máme sedavá zaměstnání, máme výtahy, jezdíme auty, takže v průběhu času více a více sedíme," přidal známou pravdu Ball, který věří, že i občasné cvičení, může mít velký účinek. On sám má dokonce běžecký pás u svého psacího stolu a během práce občas chodí. Jak káže, tak i činí.

Jedna obyvatelka Columbie přiznala, že do práce raději chodí. „Sedím po většinu dne, pro mě je opravdu příjemné se jít v přestávce na oběd projít, nebo po práci chodit," přiznala Grace Atkinsová, která se snaží zařazovat do dne více menších forem cvičení, pokud to je možné.

S vyšším věkem více chůze

„Sedím celý den, když si během dne udělám čas na procházky, všimla jsem si, že jsem více produktivní v době, kdy pracuji. Moje hlava se vyčistí, nadýchám se čistého vzduchu a dostanu zase krev do žil. Myslím, že to je pro mě velký rozdíl," dodala a doktor Ball s ní jen souhlasí.

„Jestliže budete cvičit každý den, můžete získat významný přínos pro zdraví. Zlepšuje se krevní tlak, klidová tepová frekvence klesá, cholesterol se zlepšuje. Prostě chůze nám může hodně z těchto věcí dát."

Kurt Debord, který je dalším obyvatelem Columbie, se snaží využívat cest a parků pro pěší a cykloturistiku alespoň každý druhý den. „Čím jste starší, potřebujete cvičit s cílem udržet svoji váhu a celkový zdravotní stav, takže tohle je dobrý způsob, jak mít zdraví pod kontrolou."

A co vy? Běháte, chodíte, ležíte?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články