Hlavní obsah

Běh jako životní styl. Pochvalte se a vytaste argumenty na škarohlídy

Praha

Kdo vás naposledy pochválil za vaše běhání? Nikdo, je to už dlouho, dáváte svému koníčku hodně času a okolí, rodině se to nelíbí? Máme pro vás pár argumentů, kterými je usadíte zpět do pohodlí ušáku v obýváku a vy si budete moci zase v klidu vyběhnout. Není nad to, když máte po ruce pár trumfů.

Foto: asics.com

Běhání je radost. A život má být radost.

Článek

Běhání je forma sportu a cvičení, které dokáže s tělem zázraky. Patrně tím nejvíce vyhledávaným je hubnutí, což převážně dámská běžecká populace ocení. Ztráta kil často zastiňuje další výhody - psychické a fyzické, které jsou stejně důležité, silné a působivé. Běh pomáhá v boji s depresemi, pomůže lépe léčit plíce u kuřáků. Než se rozběhnete, přečtěte si dalších pár důvodů, které pomohou vám a nepřejícím vezmou vítr z plachet.

Čeho bychom si měli vážit nejvíce? Je to zdraví. Běháním zabraňujete onemocněním, posilujete imunitní systém, můžete žít déle. Během posílíte tělo a srdce takovým způsobem, že vám další sportovní aktivity nepřijdou tak obtížné. Lepší kontrola tlaku, to je další zdravotní argument. Jen pět minut běhu denně může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění na polovinu.

Když je moc příliš

Pokud kombinujete více sportů, běhání vám v nich pomůže lépe se prosadit, získáte lepší kondici, dále docílíte lépe tónovaných nohou, hýždí. To jako další pádný argument.

Už mírné cvičení zlepšuje imunitní funkce ve vašem těle, přitom nejde o nic složitého. Naopak příliš intenzivní cvičení může být v dlouhodobém horizontu pro vaše zdraví škodlivé.

Pokud začínáte s běháním, vaše plíce si v prvních týdnech projdou zatěžkávací zkouškou, postupně ale budou silnější, schody pro vás nebudou problém, plíce budou díky tréninku schopny přijmout více kyslíku.

Sebedůvěra, vyšší sebevědomí. Tohle patrně ještě žádné vědecké studie podrobně nezkoumaly, ale každý, kdo si splnil cíl, cítí se lépe. Začnete závodem na pět kilometrů, dále desítka, půlmaratón, maratón. A kdo to dokázal? Vy. Nikdo jiný za vás kilometry nenaběhá.

Lepší nálada, pocit štěstí nebo dokonce euforie. A to díky návalů endorfinů a neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin. Člověk je pod tímto vlivem optimistický, přátelský, dobře naladěný a čilý.

Více aktivní mozek

Pokud jste optimisté, snižujete stres. Běh uvolňuje serotonin a redukuje stresové napětí. Máte špatný den, mizerný pocit? Vezměte boty a jděte běhat.

Máte rádi jídlo? S běháním se nemusíte tolik omezovat.

Běhání také pomáhá paměti a váš mozek bude více aktivní. Ne nadarmo právě při běhání přicházejí nápady a možnosti řešení situací, které zdánlivě řešení neměly. Vaše šedá kůra mozková jen „pokvete". Při běhání je mozek zásoben kyslíkem až o 25 % více, než když sedíte.

Pokud přestanete běhat, vždy můžete začít znovu. Pauzou neztratíte techniku, ale jen svoji výkonnost, kterou při pravidelném tréninku zase získáte. Běhání je v tomto směru o mnoho jednodušší než jiné sporty.

Nejlepší na závěr. Při pravidelném podávání může dojít k závislosti, zdravé závislosti. Běhání vám bude chybět, ale léčit takto kouření, alkohol, jídlo a drogy je ideální řešení. To jako poslední argument pro ty, kteří váš koníček nechápou.

Reklama