Hlavní obsah

I v Praze se dá zdolat skokanský můstek. A bude vás to bolet

Praha

Vyběhnout si v Praze skokanský můstek? Pokud vám nechybí představivost a najdete podmínky, můžete zažít stav, který vám naznačí, co vás čeká při zdolávání skutečného skokanského můstku. Jeden opravdový se bude vybíhat 12. srpna v Harrachově, kde se poběží RedBull 400. Čtyři stovky metrů, které většinu běžců vysají do morku kostí. Pár minut, které vám vyženou resty z těla.

Foto: Red Bull Content Pool

Kouč Jakub Bína byl v pohodě. Ostatní moc ne. Trénink, který bolel. Prokopské údolí v Praze a příprava na RedBull 400, výběh skokanského můstku v Harrachově.

Článek
Fotogalerie

Jak natrénovat na tuto šílenost, která neměří ani půl kilometru? V podstatě nepotřebujete nic sofistikovaného. Hlavní je kopec, čím prudší, tím lepší. Poté touhu to nevzdat, když se bude tělo bránit bolesti.

Téměř padesát nadšenců se sešlo v úterý na okraji Prahy. Na povel si odvážlivce vzali trenéři Jakub Bína a Jakub Vobořil. Úkol na začátku byl snadný. Dva kilometry v pohodovém tempu do Prokopského údolí. Krásný výhled na konci, který nadšenci obdivovali ale jen pár minut. Když zhlédli níže, viděli, že tohle bude bolet.

„Každý si kopec vyběhne dvacetkrát a nahoře si dá ještě dvacet angličáků. Potom si svým tempem sejdete dolů a takhle pořád dokolečka. Kdo nebude stíhat, tomu přidáme," usmál se Bína. Na opačné straně mnohým zatrnulo.

Jediná šance - běhat kopce

Kopce dávají sílu, ale také ji rychle z vás vysají. Had čekajících běžců se dal do pohybu. Peklo se začalo projevovat velmi rychle. Maximum, sprint. Napoprvé dali všichni, postupně se ambice měnily v prosté přežití a dostání se nahoru. Po třech výbězích napumpovaná stehna, která se při chůzi kolem sebe třela. Pěkná pumpovačka.

Pokud měla být cesta dolů odpočinkem, nebyla. Tráva, kamení, strmý sráz, tady si neodpočinete. Někteří nevypadali jako nadšení sportovci. Vlastně ani jako sportovci. Po pěti kolech trenéři upustili od angličáků. Kdo doběhl na vrchol, byl rád, že chodil, ti slabší rovnou lehli a výstražně oddychovali. Nakonec se kopec vybíhal desetkrát. Kdo zažil výběhy v terénu, ví, jak tahle kratochvíle dokáže zamést za pár sekund s tělem.

V úterý si padesátka nadšenců dala jeden harrachovský skokanský můstek 10x40 metrů. Tedy desetinu zápřahu v kuse. Kdo chce zvládnout skutečný adrenalin na RedBull 400, má jedinou šanci, aby se dostal do cíle. Trénovat kopce, schody a kopce. Hodně štěstí 12. srpna. Pokud máte odvahu zkusit trénink v Praze, můžete se přihlásit ZDE.

Reklama