Hlavní obsah

Vzpomenete si na něj? Sportovec a vynálezce Hill slaví 80. narozeniny

Bez většího zájmu médií oslavil v úterý své 80. narozeniny Ron Hill, běžec a běžecký vynálezce. Ačkoli bývalý mistr Evropy a Britského společenství národů výrazněji nezasáhl do olympijských bojů, jichž se třikrát zúčastnil, přeci jen ovlivňuje dodnes životy mnohých z nás. A určitě jej znáte jako autora nejdelší běžecké „lajny“ světa. Bez jediného vynechaného dne běhal 52 let a 39 dní, každý den vždy alespoň jednu míli. Včetně dní, kdy byl po těžké autonehodě s prasklou hrudní kostí nebo po operaci chodidla. Živoucí legenda nám toho odkázala mnohem víc.

Foto: Profimedia.cz

Starší fotografie Rona Hilla v jeho pověstmi opředeném síťovaném nátělníku.

Článek

19 032 dní v řadě, více než 52 let každý den vybíhal na svůj povinný trénink, který si sám naordinoval. Svým příkladem tak strhnul celosvětovou lavinu. Dnes existuje uskupení Streak Runners International podle takzvaného „streak", anglicky série, řady. Ta sdružuje běžce, kteří se Hilla snaží napodobit a dosáhnout během svého života co nejdelší nepřerušené řady dní s tréninkem dlouhým alespoň jednu míli. Před nejbližším pronásledovatelem má Hill stále ještě tři roky náskok, ačkoli jemu samotnému už zdravotní problémy vystavily stopku.

Jako držitel doktorského titulu v oblasti textilní chemie promluvil do celosvětového běhání snad ještě více. Byl průkopníkem ve využívání umělých vláken v oblasti sportu. Ve své době byl znám svými síťovanými běžeckými nátělníky. Připisuje se mu také „vynález" běžeckých šortek, elasťáků nebo reflexních proužků.

Na své sportovně-oděvní experimenty měl Hill dokonce svou vlastní stejnojmennou firmu. Tu musel bohužel později prodat. Dnes je vlastníkem firmy Hilly Clothing se zaměřením hlavně na speciální ponožky.

Jeho běhání zastavily problémy se srdcem. V květnu tohoto roku lékaři Hillovi diagnostikovali rané stádium Alzheimerovy choroby. Dnes běžec pracuje také na osvětě v souvislosti s touto nemocí. „Tohle není konec cesty. Nemusím se za svou nemoc stydět, protože jsem neudělal nic pro to, abych si ji zasloužil. Radostně pokračuji ve svém aktivním životě," stojí v jeho tiskovém prohlášení.

Reklama