Hlavní obsah

Česká lokomotiva ožívá. Těšte se na Zátopka, rytíře s pisklavým hláskem

Praha

Kdo zanechá v historii stopu, může žít i po svém konci. Takový je i příběh legendárního běžce Emila Zátopka. A že on při tréninku a závodech za sebou stop zanechal. V roce 2000 zemřel, o patnáct let později se opět dere na svět, teď na ten filmový. Stane se tak na mezinárodním festivalu v Karlových Varech, kde připravovaný film Zátopek představí David Ondříček.

Foto: Karel Felt, Právo

Socha Emila Zátopka v Olympijském parku

Článek

Ondříček jako producent, režisér i scenárista. Film Zátopek má být poctou čtyřnásobnému olympijskému vítězi i olympijským myšlenkám, které pomáhaly a pomáhají překonat těžká období nesvobody v jednotlivých zemích, poctou rytířským soubojům tehdejších sportovců, kdy ještě finanční motivace nic neznamenala.

"Životní příběh Emila Zátopka je pro mě obrovskou výzvou. Zátopek je příběh outsidera, kluka s pisklavým hláskem, kterého si pletli s holčičkou, a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, který se stal legendou," řekl Ondříček.

Neuvěřitelné Helsinky

Do hlavní role režisér obsadil Václava Neužila, který se už od loňska třikrát týdně připravuje pod dohledem běžeckého trenéra. Také Martha Issová obsazená do role Emilovy manželky Dany, začala s tréninkem hodu oštěpem.

Zátopek se narodil jako šesté dítě, ale mezi běžci se vytáhl na čelo. Byl prvním běžcem na světě, který stlačil čas na deset kilometrů pod 29 minut. Dvacet kilometrů uběhl pod hodinu. Za svoji kariéru mu patřilo třináct světových rekordů. I proto mu v zahraničí říkali Česká lokomotiva.

Svojí grimasou a výkony svět nejvíce šokoval na olympijských hrách v Helsinkách, které se konaly v roce 1952. Opanoval závod na pět, deset kilometrů a maratón, který běžel poprvé. Navíc na každé distanci vytvořil olympijský rekord. Před ním ani po něm nikdo toto nedokázal.

Chtěli byste vidět film Zátopek?
Ano
95,2 %
Ne
4,8 %
Celkem hlasovalo 4628 čtenářů.

Reklama

Související témata: