Hlavní obsah

Šplh na laně, nošení kýblu s kamením, i takový je extrémní překážkový běh

Praha

Plazení pod ostnatým drátem, nošení pytle s pískem, přelézání zdí a mnoho dalšího. Takový je extrémní překážkový běh, fenomén, který v České republice v poslední době láká stále více lidí.

Foto: Archiv Zuzany Kocumové

Bývalá lyžařka Zuzana Kocumová při extrémním překážkovém běhu.

Článek

Ještě před pár lety u nás o tomto sportu neměl téměř nikdo tušení. Teď však o něj mají zájem tisíce lidí. Nejvýraznější tváří tohoto nového fenoménu je Zuzana Kocumová. Bývalá běžkyně na lyžích letos jako první v historii obhájila titul mistryně světa ve Spartan Race. A zlato získala i na světovém šampionátu ve smíšené štafetě, spolu s Petrem Vinickým a slovenským reprezentantem Michalem Rajniakem.

Nejdůležitější součástí závodu je samozřejmě běh. Běží se lesem, v kopcovitých terénech, často i koryty řek. „Dá se říci, že v tu chvíli s přírodou splynete,“ přiznává Zuzana Kocumová.  Na rozdíl od klasického běhu zde musíte plnit řadu úkolů a zdolávat nejrůznější překážky. Ty prověřují vaši rovnováhu, sílu i psychickou odolnost.

Tak například se plazíte v bahně pod ostnatým drátem, šplháte po laně, nosíte pytle s pískem, kýbly s kamením, přelézáte zdi, nebo překonáváte překážky ručkováním. A pokud nějakou nezvládnete, následuje trest. Někdy je to trestné kolečko a několik set metrů navíc, jindy třeba třicet tzv. angličáků. Závody mají různou délku, od sprintů, které trvají třicet minut, až po dlouhé několikahodinové.

Chystá se první mistrovství ČR

První závod se uskutečnil v USA v roce 2010 a jeho zakladatelem je Joe de Sena. V České republice měl extrémní překážkový běh premiéru o tři roky později. Zatímco u nás se na startu objevují převážně amatéři, v Kanadě a USA se už pořádají různé série pro profesionály.

A pomalými krůčky by k tomu chtěla směřovat i česká organizace extrémních překážkových běhů OCRA, která na 6. květen příštího roku připravuje první mistrovství ČR. To se uskuteční v Milovicích a bude zároveň kvalifikací na světový šampionát. „Závod bude přibližně deset kilometrů dlouhý a bude mít asi tak ke třiceti překážkám,“ prozradil Petr Vinický, český reprezentant a viceprezident OCRA.

OCRA v České republice pořádá i tréninky pro děti. „Zájem je velký. S dětmi trávíme hodně času venku, jsou nadšené, když mohou lézt třeba po stromech,“ vyprávěla Veronika Šimáčková, viceprezidentka OCRA, s tím, že i pro děti chystají v průběhu celého roku různé závody.

Extrémní překážkový běh má vysoké ambice. Rád by se jednou dostal na olympijské hry. „Ta myšlenka existuje, proto je snaha o lepší organizaci, jasná pravidla a žebříčky. Je to atraktivní sport nejen pro závodníky, ale i fanoušky,“ uzavřela Zuzana Kocumová.

Už jste se někdy účastnili podobného závodu?
Ano, dokonce vícekrát.
40 %
Teprve jednou, popř. se vážně na jeden chystám.
22,6 %
Ne, zatím nezúčastnil/a.
37,4 %
Celkem hlasovalo 345 čtenářů.

Reklama