Hlavní obsah

Atletka z české stáje sedmou nejrychlejší ženou historie!

Je těžké uvěřit, že třiadvacetiletá Joyciline Jepkosgeiová, která překročila cílovou čáru v RAK Halfmarathon v Rás al-Chajma, hlavním městě jednoho z emirátů SAE, přímo za titány atletiky, působí na mezinárodní scéně méně než jeden rok. Podařilo se jí držet se tempa světového rekordu až do 15. kilometru a zlepšit si svůj nejlepší osobní výkon o tři minuty na čas 01:06:08. Svým výkonem se stala sedmou nejrychlejší ženou historie.

Foto: RunCzech

Joyciline Jepkosgeiová je sedmou nejrychlejší půlmaratónkyní světa.

Článek
Fotogalerie

Joyciline Jepkosgeiová se narodila a začala svoji kariéru v Keni ve městě Nandy ve vysoké nadmořské výšce. Mezi vrcholové běžce patří teprve dvě sezóny. V roce 2015 se přestěhovala do Itenu se svým synem tak jako ostatní v této zemi, kteří mají ambice stát se nejlepší a patřit mezi světovou běžeckou elitu.

Joyciline, která je pod trenérským vedením svého manžela Nicolase Koechema, na sebe poprvé upozornila během místního závodu pořádného společností Ikaika Sport. Díky tomu jí bylo nabídnuto přidat se ke speciálnímu projektu RunCzech Racing Team. Hlavním cílem aktivity je objevovat mladé talenty atletiky a pomoci jim v jejich cestě na vrcholovou úroveň.

Rok 2016 byl pro Joyciline začátkem její mezinárodní kariéry. Využila každé příležitosti závodit a bezesporu uspěla. Po mezinárodním debutu na Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary, kde se jí kromě vítězství a osobního rekordu podařilo i zlepšit rekord závodu, následovala o měsíc později bronzová medaile na Mistrovství Afriky v atletice. V září se vrátila do České republiky, aby znovu ukázala svou sílu - na desetikilometrovém závodu Birell Grand Prix Prague skončila se svým osobním rekordem na této trati 31:08 druhá, přičemž ji dokázala porazit jenom Violah Jepchumbaová, které s časem 30:24 utekl světový rekord o pouhé 3 vteřiny.

Časy vítězek na RAK Halfmarathon a jejich rekordy v rámci RunCzech běžecké ligy
1. místo Peres Jepchirchir 01:05:06
nový světový rekord
dvojnásobná vítězka a držitelka rekordu závodu (1:07:17) na Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem
vítězka Birell Grand Prix Birell Praha v roce 2015
2. místo Mary Keitany 01:05:13
rekordmanka závodu (1:06:38) a dvojnásobná vítězka Mattoni 1/2Martonu Olomouc z let 2015 a 2016
3. místo Joyciline Jepkosgei 01:06:08
držitelka rekordu závodu na Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary z roku 2016 (1:09:07)

Letošní RAK Halfmarathon byl pro Joyciline skutečně významný. Nikdo neočekával, že dáma s osobním rekordem 1:09:07 překvapí svět. Zatímco vítězka Peres Jepchirchirová překonala světový rekord, Joyciline byla více než spokojena se svým výrazným zlepšením a faktem, že porazila současnou držitelku zlaté medaile z Olympijských her, Jemimu Sumgongovou a vícenásobnou olympijskou medailistku Tirunesh Dibabaovou. "Běžet tempem světového rekordu bylo něco, čemu jsem do patnáctého kilometru nemohla uvěřit." řekla po doběhu velmi spokojená a zářící Joyciline. "Od patnáctého kilometru to bylo velmi težké, ztratila jsem 62 vteřin na Peres a musela jsem hodně bojovat do posledního metru, abych zaběhla osobní rekord."

Reklama