Hlavní obsah

Dotknout se nebe. Na Grand Paradisu brala dech výška i scenérie

Praha

Ve skyrunningových závodech se střetávají dva světy. První je ten běžecký, v němž extrémně náročné tratě prověří beze zbytku připravenost každého závodníka. Ten druhý je řekněme srdeční a v něm dechberoucí panoramata horského prostředí zaplavují slastným pocitem splašený sval uprostřed hrudníku. Podívejte se, v jakém prostředí se odehrál nedávný Royal Ultra SkyMarathon na Gran Paradisu.

Spektakulární vytrvalostní závod v ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

Na start závodu v délce 52 km s převýšením přes 4000 metrů se postavilo 270 závodníků z 27 zemí a nezměrná dřina při běhu přes sedm sedel, technicky náročných morénách i sněhových polích byla právě prostředím závodu bohatě vyvážena. „Nikdy jsem na Gran Paradisu nebyla. Závod byl extrémně tvrdý, ale lokalita naprosto úžasná. Ráda se sem vrátím, ať už závodit, nebo jen trénovat," líčila v cíli vítězka ženské kategorie Maite Maiorová ze Španělska.

Mužům i absolutnímu pořadí vládl Nepálec Bhim Gurung, který zvládl trať za 6 hodin a 41 minut a díky triumfu se probojoval do čela skyrunningového seriálu v kategorii Extreme. Maiorová, která rovněž vládne průběžnému pořadí, proběhla cílem o 84 minut později. Oba časy byly novými traťovými rekordy.

Reklama