Hlavní obsah

Extrémní závod kolem Elbrusu vás vysaje

Praha

Bez tréninku nemáte šance. Tohle je extrém, který se vám zaryje pod kůži. Takový je ruský ultra běh kolem Elbrusu, který nabídl 112 poctivých kilometrů. Běžci se dostali až do výšky kolem pěti tisíc metrů. Startovalo se ve skupinách, to kvůli bezpečnosti a horským předpisům. Trailu se účastnilo na 800 ultra maratónců z 23 zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Extrémní běh Elbrus World Race v RuskuVideo: sntv

 
Článek

„Tento závod je mnohem více nebezpečný a technicky obtížnější než ten okolo Mont Blancu. Je zde hodně ostrých, písečných a kamenitých oblastí, které představují riziko," popsal záludnosti trati Maxim Tarakanov, bezpečnostní důstojník.

Do tohoto terénu mohou jen ti, kteří mají zkušenosti a tisíce kilometrů za sebou. Vědí to i organizátoři, mají své zkušenosti. Často také negativní.

"Rizika jsou spojena především s přeceňováním svých schopností, pak tu jsou náhlé změny klimatických podmínek. Samozřejmě svůj vliv mají také účastníci, kteří nejsou dostatečně připraveni. Faktorem jsou i lidské psychologické bariéry," vyjmenoval možné trable ředitel závodu Ivan Kuzmin, což potvrdila i ta, která si vyběhla okolo Elbrusu, s výškou 5642 metrů nejvyšší hory Kavkazu a Ruska.

„Cítím se strašně unavená, myslela jsem, že ten závod nikdy neskončí. Bylo to velmi obtížné, všude jen bolest," přiznala Anastasiya Gultarovová v cíli.

Reklama

Související témata: