Hlavní obsah

TEST: Bezdrátová sluchátka Sennheiser CX Sport - proplouvejte světem běhu se žraločími ploutvemi

Praha

Sport, hlavně pokud se mu věnujete soustavně, pravidelně a náruživě, na vás klade stále větší a větší nároky. Jak udržet motivaci na stále vysoké úrovni, jak překonat občasnou nechuť do tréninku? Co takhle nějaká muzika? Ne nadarmo mívaly dříve i bojově nasazené jednotky své hráče na instrumenty, šmidlalo se prý i na palubě potápějícího se Titanicu. Hudba má zkrátka na lidskou psychiku pozitivní, aktivizující vliv. Pokud nechcete dopadnout jako Titanic, možná přeci jen jednou propojíte své uši skladbou od Iron Maiden, v níž je ústředním motivem běh do kopců. Jak to udělat co možná nejstylověji?

Foto: sennheiser.cz

Sportovní bezdrátová sluchátka Sennheiser CX Sport

Článek
Fotogalerie

Sportovní sluchátka Sennheiser CX Sport

Příznivci kvality, odolnosti, vynalézavosti a modré zubní konektivity možná sáhnou po novince od předního německého výrobce. Bezdrátovou techniku si Sennheiser osedlal už dříve, poprvé se ale objevuje i u řady sluchátek určených pro sport. CX Sport jsou radostným propojením mechanické odolnosti, odolnosti vůči potu a vodě s technologií bluetooth. K mé velké radosti mezi sluchátky zůstal zachován krátký spojovací kablík a nejde o dva zcela oddělené kusy. Znám se, vím, jak by mě štvalo hledat místo jedné věci dvě. I z hlediska běžného fungování mi vzájemné spojení sluchátek přijde užitečné. Stále si je mohu ležérně vyháknout z uší a nechat zavěšená okolo krku. Navíc nepotřebuji schraňovat ještě navíc nějakou dokovací stanici.

Tradičně kvalitní zvuk je zabalen do malých sluchátek-špuntů navíc opatřených „žraločími ploutvičkami". Pecky nastrčíte do zvukovodů a za hranaté konce maličko pootočíte tak, aby žraločí výstupky zapadly do záhybů na ušním boltci. Tak je zaručeno příjemné a přitom velmi pevné uchycení sluchátek. V balení najdete hned čtyři sady ušních adaptérů dle velikosti (černé gumičky) a tři sady žraločích ploutví (žlutozelené gumičky). Sluchátka díky své konstrukci velice dobře drží už po vhodné volbě černých gumiček, německý výrobce se ale držel osvědčeného „sicher ist sicher". Usazení tak můžete ještě dále doladit volbou správné velikosti ploutvičky. Při nejrůznějším sportování pak můžete skutečně pohazovat hlavou jako bujarý býk či divý oř, aniž byste si o svá sluchátka museli dělat starosti.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní bezdrátová sluchátka Sennheiser CX Sport - čtyři a tři sady gumiček poskytují velké možnosti individualizace.

René Kujan

Sluchátka jsou navzájem spojena 60cm kablíkem o osvědčeném vejčitém průřezu. Ani tady tak nehrozí žádný „Kabelsalat". Uprostřed v ohybu kabel usměrňuje malá průchozí svorka, takže jak v pozici za krkem, tak v pozici pod bradou můžete jeho aktivní délku doladit přesně dle potřeb. Osvědčil se i přibalený kolíček, na nějž kablík nacvaknete a sluchátka si ještě pojistíte jeho přichycením na okraj trička nebo límec bundy. Není to úplně nutné, ale v případě, že budete sluchátka vyndávat z uší a třeba při transportu v MHD je necháte volně kolem krku, se nějaká ta pojistka navíc určitě hodí.

Spojovací kabel je z každé strany vyzbrojen malým konstrukčním prvkem. Ten napravo ukrývá energetické srdce systému, ten napravo ovládání a nabíjení. Ovládací prvky jsou opticky i hapticky (dotykově) velmi dobře zřetelné. Trojice tlačítek umožňuje zapínání a vypínání přístroje, zvyšování či snižování hlasitosti a přeskakování na další skladby. Soustava je vybavena také mikrofonem, takže se sluchátky lze rovněž telefonovat. Tlačítka v takovém případě slouží k ovládání možností telefonického rozhovoru. Tentýž prvek nese zboku i gumovou krytkou chráněný konektor na micro USB, jímž se soustava nabíjí. Na jedno nabití si můžete dopřát šest hodin poslechu, rychlonabíjení poskytne plnou kapacitu akumulátoru už po půldruhé hodině. Za deset minut nabíjení máte už hodinu muziky. Praktický kratičký (a tím i velmi lehký) nabíjecí kablík je součástí balení.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní bezdrátová sluchátka Sennheiser CX Sport - ovládání tlačítky je přehledné a intuitivní.

René Kujan

Šest hodin je hodně dlouhá doba pro někoho, kdo trénuje třeba hodinu každý den. S jedním dnem volna to takto vydá na týdenní provoz. Maraton byste za šest hodin poslechu dobré muziky měli taky hravě zdolat. Někdy ale přeci jen na dlouhých tratích může ještě pár hodin k úplné spokojenosti chybět. Když jsem bral sluchátka na Stubai Ultratrail, věděl jsem, že pro mne závod může představovat až dvanáct hodin na trati, a tomu jsem musel přizpůsobit svoje poslechové nároky.

PLUSY
bezdrátová technologie
komfortní a pevné usazení sluchátek
velké možnosti individualizace
rychlé nabíjení
snadné a intuitivní ovládání
možnost svorkou upravit účinnou délku
pojistný kolíček
praktické pouzdro
MÍNUSY
výdrž akumulátoru by mohla být ještě větší
HMOTNOST
17,5 gramu sluchátka
16 gramů pouzdro
7 gramů dobíjecí kablík
CENA
3290 korun

Propojení s telefonem skrze Bluetooth 4.2 probíhalo vždy bezproblémově a rychle. Sluchátka o připojení nebo odpojení podávají hlasovou zprávu, stejně tak o blížícím se neodvratném konci slabé baterie. CX Sport lze také napojit na dvě různá zařízení současně. Jsou odolná proti potu a stříkající vodě. Na rozdíl od předchozích sportovních sluchátek už však výrobce nedoporučuje jejich omývání pod kohoutkem, ale raději jejich pouhé otření vlhkým hadříkem. Testovaná sluchátka se mnou prožila mnoho krušných chvil, kdy jsem je doslova zaléval potem, případně je z oblohy zalévaly proudy vody, a všechno s důstojností sobě vlastní ve zdraví přestála. Naposledy se mnou sluchátka absolvovala i náročný horský trail v Alpách, kde jsme spolu strávili téměř 12 krušných hodin ‒ opět bez poskvrny. Sama si tak vystavila certifikát nejvyšší možné míry doporučitelnosti. Run! Run to the hills!

Reklama