Hlavní obsah

TRÉNINK: Běhejte jako britský šampión ‒ Bannisterův mílový nakopávač

Možná už jste nějaký ten pátek zabředlí do přípravy na další závod a všechny ty dlouhé, únavné tréninky už vám tak trochu lezou krkem. Není nejvyšší čas přidat do tréninkové limonády nějakou tu kostku ledu na osvěžení? Nechte se inspirovat tréninkem Rogera Bannistera!

Foto: Profimedia.cz

Trénujte jako šampión Roger Bannister!

Článek

Někomu tak zkušenému, jako jsou dozajista naši čtenáři, určitě není nutno připomínat, že každý správný trénink začíná rozcvičením, dynamickým protažením, běžeckou abecedou. Ani že každý správný trénink končí nějakým tím cool-downem, kdy nohy pozvolna uvolníme od přestálé zátěže pohodovým výklusem.

Pojďme tedy na věc! Sir Roger Bannister se stal slavný především tím, že jako první muž světa prokazatelně zaběhl vzdálenost jedné míle v čase pod čtyři minuty. K tomuto výkonu, o němž se dlouho soudilo, že je nad hranicí lidských možností, bylo samozřejmě potřeba dlouho a strukturovaně se připravovat. Jednu z „tajných ingrediencí" šampiónského tréninku vám nyní poodhalíme.

Oblíbený Bannisterův trénink ‒ jak jinak než rychlostní ‒ byly opakované čtyřstovky v rychlostech kolem kýžené rychlosti na jednu míli. Opakování zpravidla prováděl deset, přičemž pauzy chůze nebo meziklusu obnášely půldruhé minuty.

BANNISTERŮV MÍLOVÝ NAKOPÁVAČ
zahřátí, rozcvičení
400 metrů naplno (přibližně v čase, jakým běháte 1500 metrů)
1,5 minuty pauza (chůze, meziklus)
400 metrů naplno...
celkem opakujeme 10x; zpočátku ale klidně začněte jen s poloviční dávkou
výklus, cool-down

Reklama

Související témata: