Hlavní obsah

Čeští turisté jdou s dobou ‒ už také běhají! Běžecká turistika dobývá Česko

Praha

Klub českých turistů zná snad každý. Jeho nehynoucí slávu zajistil i největší z Čechů Jára Cimrman, když KČT přisoudil jednu z hlavních rolí ve své hře Švestka. Co naopak neví skoro nikdo, že čeští turisté jsou i nadšenými běžci. Mají své závody, své akce a vlastně i svou vlastní disciplínu: běžeckou turistiku.

Foto: facebook KČT Kralupy nad Vlt.

Ani u běhu nemusí jít vždy jen o čísla, vteřiny nebo body.

Článek

Už před časem jste se na našich stránkách mohli dočíst o maratonské turistice. To není samostatná běžecká disciplína jako taková, jako spíše systém organizace volného času kolem oficiálního závodu, nejčastěji v zahraničí. To běžecká turistika v podání Klubu českých turistů je něco jiného. Mohli byste si říci, že když běžíte a zároveň se kocháte krásami našich lesů, vod a strání, případně kolem vás se míhajících hradů, zámků či jiných kulturních památek a zajímavostí, jste vlastně také běžečtí turisté. A máte pravdu! Asi každý běžec se dříve nebo později stane i běžeckým turistou, pokud nebude absolutně všechny své tréninky odbývat na atletickém oválu.

Jenže naši turisté na to jdou ještě trochu jinak. Jejich hlavní znak: Jsou organizovaní. Ale úplně jinak, než byste čekali. „Posláním tohoto projektu není konkurovat zavedeným a komerčně podporovaným závodům pro běžce. Naopak chceme nabídnout nejširší základně rekreačních, „nezávodních" běžců, a to nejen z řad našich členů, možnost se proběhnout hezkou přírodou bez zbytečných stresů s měřením času nebo sháněním startovních čísel," říká Zdeněk Vejrosta, předseda Rady Turistických závodů A-TOM a KČT, sám velký příznivec běžecké turistiky.

A jak taková běžecká turistika vypadá? Zpravidla je součástí tradičně pořádaných turistických pochodů na nejrůznějších místech České republiky. Cílem takové akce není dosažení nejlepšího času, ale dosažení radosti z pohybu a ze setkání s podobně naladěnými přáteli a ostatními účastníky. Jde tedy čistě o získávání endorfinů a o zdravý pohyb na vzduchu. Trasy bývají do 15 kilometrů délky. Časový limit sice pořadatelé určují, ale ten neslouží ničemu jinému, než rozumné motivaci a zvládnutelné organizaci akce. Navíc je natolik štědrý, že všem účastníkům dovoluje dostatečně se kochat krásou kolem sebe a vnímat turistické zajímavosti na trase.

„První ročník seriálu běžecké turistiky spatřil světlo světa v roce 2012, takže letos to je už 7. ročník. Spustil to celosvětový běžecký boom a nárůst počtu těch, kterým běh přináší radost a uspokojení. Důležitou myšlenkou je právě to, aby běžci měli možnost také dostatečně registrovat své okolí," doplňuje Zdeněk Vejrosta.

Foto: facebook KČT Kralupy nad Vlt.

Turisté jsou připraveni i na ty, kdo mají závodní ambice.

Na celý rok, od března do prosince je vypsáno celkem 13 akcí od Prahy po Cheb nebo Kralupy nad Vltavou, od Přerova po Havlíčkův Brod nebo Lanškroun. Na stupně vítězů a traťové rekordy se nehraje. Pokud se oficiálně zaregistruje a dodrží široký časový limit, může brát první cenu třeba i ten úplně poslední na trase. Hodnotné ceny, představující nejrůznější turistickou výbavu, čekají totiž na tři náhodně vylosované z řad účastníků.

Běžecká turistika přitom není jen doménou Česka, pěstuje se i jinde ve světě. Jak při našem setkání potvrdil i předseda Vejrosta, „jde o celosvětový trend, běhá se všude. Zdravý životní styl je v dnešní době hodně důležitý. Při svých cestách do zahraničí vidím běhat lidi úplně všude – organizovaně i samostatně".

Pokud byste ale přeci jen byli závodnějšího ražení a nutně potřebovali poměřit si síly, můžete zkusit něco, čemu v KČT říkají turistický závod, nebo také outdoor running. Takový závod má něco mezi dvěma a šesti kilometry a vypisované kategorie pokrývají všechny od mladšího žactva až po dospělé. Trať je značená fáborky a podél ní jsou kontrolní stanoviště, na nichž musíte plnit nejrůznější úkoly: vázat uzly, zorientovat mapu, odhadovat vzdálenosti, házet míčkem, plížit se, překonávat lanovou lávku, určovat dřeviny nebo topografické značky a další.

Tady už i jindy benevolentní turisté sahají po stopkách a měří čas. Pokud se vám nepovede nějaký úkol ze stanovišť, přičítají se vám k výslednému času trestné minuty. Turistické závody už mají vlastní místní kola, krajské poháry a mistrovství i celorepublikové poháry. A věděli jste, že všechny tyto závody jsou součástí projektu Českého olympijského výboru s názvem Česko sportuje? Co víc si přát? Snad jen, aby to Česku ještě dlouho vydrželo a láska k aktivnímu pohybu vzkvétala jako nejvýbojnější luční kvítí.

BĚŽECKÁ TURISTIKA
Jestli si chcete běžeckou turistiku vyzkoušet přímo „u zdroje", přijďte v sobotu 6. dubna na akci Do Okoře bez oře. Ta startuje v Kralupech nad Vltavou a pro běžce má kratší 8,5kilometrovou a delší 17kilometrovou variantu. Převoz věcí do cíle je zajištěn. Zúčastnit se mohou i cyklisté nebo geocacheři, pro něž je připravená multikeška.
Letos se koná už 48. ročník. Za dobu své existence přilákal turistický pochod už téměř 50 000 účastníků.
„Při akci Do Okoře bez oře, kde běžeckou turistiku budeme mít zařazenou už popáté, si s účastníky v cíli pod hradem povídáme, vyměňujeme názory a zkušenosti. Reakce jsou většinou velmi pozitivní. Připomínkám účastníků nasloucháme a snažíme se tak zkvalitnit akci pro další ročník. Běžci oceňují zejména pohodu při běhu, možnost si popovídat se stejnými nadšenci a také to, že je místní zkušený běžecký turista zavede i do míst, kam by se pravděpodobně sami nikdy nepodívali," doplňuje hybný motor akce Zdeněk Vejrosta.

Reklama

Související témata:
Okoř