Hlavní obsah

Kdy začít běhat s dětmi? Poradíme jak

Praha

„Konečně,“ říkala jsem si. Dcera trochu odrostla a já se těšila, že ji přihlásím do atletické přípravky. Kam jinam, vždyť je dcerou dvou bývalých atletů. Za sebou měla pár let v Sokole, gymnastickou průpravu i základy juda. Jenže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kdy a jak začít pohybové aktivity s dětmi?

Článek

Těšila jsem se jako malá holka a v myšlenkách ji viděla závodit v národním dresu. Jenže ouha, představy rodičů se občas s realitou nepotkávají. Osmiletá dcera chodila z tréninků znuděná, závody ji nechávaly v ledovém klidu. Nemohla jsem uvěřit, že nechce ostatní porazit. Být nejlepší? A proč?

Usilovně jsem přemýšlela, kde se stala chyba. Geny po babičce? Přihlásila jsem ji na atletiku moc brzo? V hlavě se mi mísily nepříjemné pocity, že jsem její sblížení s atletikou nezvládla a „připravila" ji minimálně o olympijskou medaili.

V jakém věku by tedy dítě mělo začít běhat?

Děti mohou začít hned, jak se to naučí - běh ale musí být vždy součástí her. Systematický trénink po dítěti rozhodně nechtějte. Pokud se těšíte na společné běhání, buďte opatrní. Pětileté dítě dokáže uběhnout zhruba kilometr, není to však pro něj vhodná aktivita. Pokud přesto vyběhnete, pečlivě kontrolujte jeho rychlost. Děti znají jen dvě rychlosti: běžet na plný plyn nebo stát. Důležité je proto rovnoměrné tempo.

Nejmenší děti ocení především vaši fantazii. Měňte rychlost, běhejte s nimi slalom mezi stromy nebo zkuste běh stranou. Můžete jej spojit i s různými úkoly - určete si body, na kterých například povíte vtip nebo spočítáte jednoduchý příklad.

První samostatné kroky

Přibližně kolem prvního roku věku dělají děti své první samostatné kroky. Ve třetím roce už běhají - tedy zřetelně využívají letovou fázi běhu. „Pokud dítě nejpozději v osmatřicátém měsíci nezačne běhat, uvažuje se o zpoždění vývoje a je vhodné na to upozornit lékaře," nabádají učitelé vývojové biologie na FTVS UK v Praze.

Kolem třetího roku prochází dětské chodidlo velkou změnou. Do této doby se může noha dětí jevit jako plochá. „Od narození totiž mají děti na plosce tukový polštářek, který pomáhá pasivně tvarovat klenbu nohy v době, kdy se učí vstávat a chodit. Je to, jako by měly své vlastní ortopedické vložky. S rozvojem chůze a poté i běhu tato pasivní podpora mizí. Není jí třeba, protože nožička se už dostatečně natrénovala, aby začala používat své vlastní svaly a vazy," vysvětlil profesor anatomie Ivan Dylevský.

Minimálně do pátého roku ještě není běh stabilní, každý krok je jinak dlouhý a letová fáze má jinou trajektorii. Kosti jsou málo zpevněné, procento chrupavky je vysoké, vazy jsou slabé.

To vše musíte mít na paměti, až budete své ratolesti pobízet k běhu. Pokud je běh opravdu chytne, nic nezkazíte, když s pravidelným tréninkem začnou až po desátém roku věku.

Má dcera zakotvila na lukostřelbě. Dlouho jsem se smiřovala s tím, že si na trénink nebere tepláky. K běhání má nekonečný odpor, ale je šťastná...

AUSTRALSKÁ STÍHACÍ JÍZDA
Místo: rovné místo
Délka: 50 minut
Hráči: čtyři na jeden čtverec
Pomůcky: provazy, šátky
Na rovné ploše vyznačíme čtverec o straně 4 - 6 metrů, do vrcholů umístíme např. kameny, nad středem každé strany natáhneme zhruba ve výši kolen provázek, který upevníme na dvou kolících. Do rohů čtverce se postaví čtyři hráči a jízda začíná. Hráči se v hlubokém předklonu třikrát otočí na místě, přeběhnou po vyznačené straně čtverce, přičemž musí podlézt napnutý provázek, třikrát se na místě otočí. Dostihnou-li jezdce před sebou, vyřadí ho dotykem ze hry. Po předběžném upozornění je možné jednou během hry změnit směr jízdy.
AZTÉCKÝ NÁČELNÍK
Místo: kdekoli
Délka: >5 minut
Hráči: skupina a tři
Pomůcky:
Hráči představují španělské dobyvatele, kteří honí aztéckého náčelníka. Aztécký náčelník má dva obránce a mírný náskok (případně je schovaný v území). Dobyvatelé vítězí, když povalí náčelníka na záda. Náčelník zvítězit nemůže.
BĚH KOLEM STOLU
Místo: kdekoli
Délka: 5 minut
Hráči: jednotlivci
Pomůcky: kniha, kulička
Dej na tvrdou vázanou knihu kuličku a s tímto nákladem poběží závodník třikrát kolem stolu (nebo po jiném okruhu). Komu kulička spadne, musí toto pokažené kolo opakovat od startu znovu. Na hodinkách měřte čas každého závodníka.
BĚH S DLOUHOU KLÁDOU
Místo: les
Délka: 2x5 minut
Hráči: dvojice
Pomůcky: kláda
V hustém lese je na zemi vyznačena trať mezi stromy. Hlídky po dvou hráčích mají za úkol tuto trať co nejrychleji urazit. Musí se přitom držet každý na jednom konci tenké klády (klacku) o délce alespoň 3,5 m.

Reklama