Hlavní obsah

Jak získat pekáč buchet? Tahle blondýna to umí

Praha

Eva Havelková je osobní trenérka fitness s více než desetiletou praxí a majitelka firmy s krabičkovou stravou. Takže ví, co patří do těla. Dále je zakladatelkou projektu Fitnessmiláčci a také závodnicí v Bikiny Fitness, soutěži, v níž se v roce 2014 stala vicemistryní Čech. Ani ona se nevyhne běhání a musí dodržovat vhodnou stravu. Když vše skloubí dohromady, výsledek stojí za to.

Foto: Archiv Evy Havelkové

Eva Havelková s partnerem na cvičení.

Článek
Fotogalerie

Kdy doporučujete svým klientům, aby zařadili kardio?

Kardio, lépe řečeno aerobní pohybovou aktivitu, je žádoucí zařazovat při snaze o hubnutí či vyrýsování postavy. Ideálně ve spojení se silovými tréninky a samozřejmě vhodným jídelníčkem. Při snaze o nabrání svalové hmoty, tzv. fázi objemu, je jakákoli forma kardia spíše nežádoucí, protože aby svaly rostly, musí mít tělo vyšší příjem energie, než vydá.

Na co by si lidé měli při kardiu, běhání dávat pozor? Jsou nějaká úskalí, která mohou jejich snahu o hubnutí, vyrýsování postavy zhatit?

Na co si při kardiu musí člověk dávat pozor, je tepová frekvence, která by se měla pohybovat kolem 130, maximálně 140 tepů za minutu. Záleží na věku i aktuální kondici, starší lidé mají svou hranici určitě níže. Právě v tepové frekvenci bývá mnohdy zakopaný pes, když si nově příchozí klientky stěžují, že každý den běhají třeba i hodinu a není to na jejich postavě vůbec vidět. Vedle nevhodného stravování je často brzdí to, že zkrátka běhají moc rychle, s vysokou tepovkou. Tento pohyb člověku určitě přidá na kondici, tuků ale moc nespálí.

V poslední době je hodně oblíbený HIIT trénink, co na něj říkáte vy?

Pokud by vás nebavil dlouhý ale poměrně pomalý běh, je možné zařadit dvakrát týdně intervalový běh, tzv. HIIT (high intensity interval training). Zde se střídá velmi vysoká intenzita s mírnou, ideálně v poměru jedna ku jedné (např. 30 sekund sprint, 30 sekund výklus či chůze), je ovšem možné začít poměrem dva či tři ku jedné. Věřte, že patnáct minut touto formou vám dá pořádně zabrat.

Na internetu se objevují různé názory, zda kardio cvičení zařadit před silový trénink, nebo obráceně. Jaká je správná kombinace?

Pokud chcete bezprostředně kombinovat aerobní aktivitu a silový trénink, je chytřejší začít činkami, kde vyčerpáte glykogen z krve, a poté zařadit kardio, tuky se začnou pálit dříve.

Už se nám pomalu blíží jaro, jaký je tedy ten nejlepší návod na získání ukázkového těla a vyrýsovaného břicha?

Věčné téma six packu a jak ho získat. U drtivé většiny populace je v první řadě nutná striktní životospráva. Nižší příjem sacharidů a dostatečný příjem bílkovin je základ. Často se využívá i cyklování sacharidů, tzv. sacharidových vln, které jsou při redukci tuků velmi účinné. Pokud si s přípravou nevíte rady nebo na ni nemáte čas, můžete využít profesionálů, kteří vám dokáží jídlo připravit na míru vašim cílům. Cviků na břišní svalstvo naleznete na internetu velké množství. Moje rada zní, abyste je střídali a zamezili tak tomu, že si na ně tělo zvykne. Svaly břicha můžete posilovat klidně obden, nepotřebují tolik času na regeneraci jako jiné svalové partie.

Máte více jak desetiletou praxi jako fitness trenérka. Co vy a láska k běhu?

Co se týká mě, běhala jsem více v minulosti, kdy jsem závodně hrála squash a běháním jsem si zlepšovala kondici. Nejdelší závod, který jsem běžela, byl desetikilometrový We run Prague v roce 2012. Nyní, v přípravě na jarní závody v Bikiny Fitness, mám běh spíše jako doplněk, jednou či dvakrát do týdne ráno vyběhnu a za půl až tři čtvrtě hodiny si krásně pročistím hlavu.

Reklama