Hlavní obsah

Shin pain – bolesti bércových kostí

Kateřina VitáčkováSport.cz

Běháte si, trénujete a pak najednou se to objeví! Ostrá, úporná bolest na přední straně holenní kosti, kterou cítíte při každém kroku a nárazu o tvrdou zem. Znáte to taky? Pomalu nemůžete ani dojít, natož doběhnout svou trasu, kterou obvykle běháte. Jste naštvaní a belháte se domů. Říkáte si: „ Co se to proboha zase děje?!“

Foto: Profimedia.cz

Bérce dokáží pěkně pozlobit.

Článek

Pravděpodobně se jedná o přetížení šlach na holeni nebo dokonce už postupující jejich zánět či rovnou zánět okostice. Jen tak sám od sebe nevznikne, přiznejme si to, s tréninkem jsme to v uplynulých měsících přehnali.

Kromě typických bolestí popsaných výše, bude citlivá na dotek oblast střední části bérce. Můžete vypozorovat i mírný otok svalového bříška na přední straně holeně.

Příčina a vznik bolesti

Shin pain je častý projev u sportovců běhajících po tvrdém povrchu. Jakékoliv tvrdší dopady a otřesy zvyšují aktivitu svalů a tím dochází k jejich přetěžování. Příčinou může být i nedostatečné zahřátí a protažení před začátkem běhu. Svaly pak nestačí dostatečně reagovat na zvýšenou zátěž pohybového aparátu. Obtíže se vyskytují i u starších běžců, kdy s věkem dochází k poklesu aktivní svalové hmoty. Za zmínku stojí i nevhodná obuv, která nedostatečně tlumí nárazy a otřesy nebo špatný pohybový stereotyp nohy při pohybu. Svaly se pak nesprávně zapojují a způsobí přetížení svalů v oblasti bércových kostí.

Zánět okostice (periostitis)
Jedná se o zánět obalu kosti – periostu. Periost je hustá pojivová tkáň pokrývající kost. V místech, kde se upínají vazy a šlachy, periost dostatečně a pevně přilíná. Svalová vlákna ze šlach a vazů totiž z části pronikají přímo do kosti a proplétají se do okolního periostu. Přetížené šlachy pak vytvoří tlak na periost a tím dojde k mechanickému dráždění, který způsobí bolestivý zánět. Místo je velmi citlivé na dotek. Bolest je vyvolávaná prudkými došlapy a nárazy.

Bolest pociťovaná jakoby uvnitř kosti může být způsobena zánětem okostice. Otok podrážděných svalů způsobí tlak na jejich pouzdro a tím vznikne bolest mezi kostmi. Pokud máte ploché nohy a běháte v pronačním postavení, namáháte si tím více svaly na vnitřní straně nohy a bérce. Zde bude i daná lokalizace bolesti. Nejčastěji však vzniká bolest na přední straně holeně, která je právě způsobená dlouhodobým během po tvrdém povrchu. Slabé svaly na holeni moc dobře nespolupracují s přetíženými svaly lýtka.

Prevence a léčba

Jak tedy předcházet tomuto stavu? Především se zaměřte na techniku běhu a správné odvíjení chodidla při běhu. Terén pro běh by měl být měkký, dopad spíše přes středovou část chodidla nebo špičku nohy. Zvolte kvalitní obuv vhodnou pro váš běh a terén, případně si nechte poradit od odborníků. Samozřejmostí je zahřátí svalů před výkonem s následným strečinkem lýtkových svalů.

Pokud se však u vás už rozvine bolestivý stav, je potřeba tomu dát klid a především čas, bohužel někdy i několik týdnů. Nezoufejte, tenisky hozené do kouta a odpočinek vaše nohy jen uvítají! Dobré je ledovat danou oblast, popřípadě nanášet nesteroidní antiflogistika. Po zklidnění je vhodná jemná masáž bolavých míst. Provádíme šetrný strečink svalů několikrát denně. Nakonec po úplném ústupu obtíží zařadíme posilovací prvky.

Kateřina Vitáčková – fyzioterapeutka, osobní trenérka
Ve své soukromé praxi se zabývá diagnostikou a terapií funkčních poruch, cvičením za poúrazových stavů zaměřeným nejen na sportovce, ale i širokou veřejnost. Dále je poradcem v oblasti zdravé výživy a jejího vlivu na zvýšení sportovního výkonu. Pro své klienty vede lekce nordic walkingu. Ve volném čase se věnuje především běhu, lezení nebo vysokohorské turistice.

Reklama

Související témata: