Hlavní obsah

Křeč vám může vystavit stop. Hýčkáte své svaly?

Markéta LyachováSport.cz

Běžci si musejí své svaly hýčkat. Nepříjemná svalová křeč vás totiž může vyřadit z tréninku i na několik dnů – zpravidla trvá pár sekund, výjimkou však nejsou i nekonečně dlouhé minuty. Únava, napětí a pocit tupé bolesti pak přetrvávají v noze ještě dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Křeče, kontrakce svalů neovlivnitelné vůlí, bývají velmi bolestivé.

Článek

Křeče častěji postihují muže než ženy, jejich vznik má přímou souvislost s délkou trvání a intenzitou pohybu. Čím déle a rychleji běžíte, tím pravděpodobněji se křeče objeví. Nejčastěji postihují nohy.

Jde o samovolné stahy svalstva, které nastupují náhle a nečekaně. Klasickým příkladem je výběh do kopce a následný seběh, nebo přechod na trávu po dlouhých kilometrech na asfaltu.

Vědci se neshodnou

Jihoafričtí vědci se snažili přijít na to, jak a proč vznikají u vytrvalců křeče. Účastníkům Two Oceans marathonu odebrali před startem krev a zjišťovali množství glukózy, sodíku, hořčíku a draslíku. Ze 44 běžců, kteří se zúčastnili výzkumu, jich 21 během závodu dostalo křeče a 23 nikoli. Přitom množství uvedených prvků v krvi měli obě skupiny stejné. A všichni byli v cíli přibližně stejně dehydrovaní. Vědci tak usoudili, že nedostatek minerálů a dehydratace nezpůsobují vznik křečí.

Jenže v tom se vědci neshodnou. Druhý proud trvá na tom, že jedním z nejznámějších a nejběžnějších důvodů, proč křeče vznikají, je nedostatek hořčíku a vápníku. Oba tyto ionti mají podle nich nepostradatelnou úlohu v metabolismu všech svalových buněk. Nedostatek těchto iontů může vzniknout například po silném pocení – třeba i při vytrvalostním běhu.

Jak křečím předcházet
Svaly se musejí zátěži učit: běhejte při různém sklonu terénu a na povrchu, po kterém pak budete závodit.
Posilujte: čím silnější budou vaše svaly, tím snadněji budou odolávat křečím.
Pravidelné protahování: i vyšší svalová flexibilita je vhodná jako prevence proti vzniku křečí.
Správná hydratace: tekutiny pomáhají dodávat kyslík do svalů.
Správná výživa: dodávejte svému tělu tu správnou dávku vitamínů a minerálů

Svalové křeče vznikají na podkladě metabolických zásob svalu. Aby sval dobře fungoval, je nezbytná souhra mezi ním a nervovým systémem. Svalový mechanismus se totiž dá do pohybu, až když dostane impulz z nervové soustavy. Při dlouhodobé nebo extrémně náročné svalové práci dochází postupně k vyčerpání metabolických zásob a tato vystupňovaná únava se může projevit svalovou křečí.

K nim může dojít také ve chvíli, kdy vykonáváte pohyb, který je z hlediska tělesných a pohybových funkcí nevhodný.

První pomoc

Pokud vás křeč „chňapne" zrovna při tréninku, můžete sval mírně a opatrně protáhnout. Postiženému svalu prospívají i teplé obklady, koupel celého tělo v co nejteplejší vodě, sauna a také masáž. V žádném případě nepokračujte v tréninku – tento stav už není pro svalovou práci efektivní.

Vaše tělo vám vyslalo signál, dlouhodobě se proto bez úpravy jídelníčku neobejdete – důležité je doplnění vitamínů a dostatečný příjem tekutin. A také správné prohřátí těla před tréninkem. "Před protažením by se svaly ztuhlé zimou nebo sezením u počítače měly nejprve rozehřát, například krátkým poklusem, poté by se měly protahovat ty svalové struktury, které budou při sportu nejvíce zatíženy. Po výkonu se protažení má zaměřit spíš na svaly náchylné ke zkrácení," říká Martin Koldovský, lékař české reprezentace v běhu na lyžích. „Nejzatíženější jsou při běhu svaly na zadní straně nohou – hamstringy, lýtkové svaly, přitahovače kyčlí, ale i zádové svaly. Všechny tyto svaly by se měly protáhnout."

Obecně je vhodné protahovat se před sportem i po něm. Samozřejmě to ale závisí i na tom, jestli je člověk profesionál, nebo amatérský sportovec, který vyběhne po práci a má hodinu na to splnit si svůj tréninkový plán.

Reklama

Související témata: