Hlavní obsah

TRASA: Olomouc ‒ po uměleckých a půlmaratónských stopách

René KujanSport.cz

Do sbírky měst, v nichž zkoumáme, jak se v nich našemu sportuchtivému obyvatelstvu běhá, přibývá další kousek. Nám již dobře známá Olomouc. Hostitelka půlmaratónu, univerzitní město, centrum Hané, středobod vesmíru olomouckých tvarůžků. A také město přátelské vůči běžcům.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Ariónova kašna na Horním náměstí: Mladík ždímající delfína, želva A'Tuin nesoucí Zeměplochu v 90stupňovém úhlu na hřbetě.

Článek
Fotogalerie

Tedy, když si samozřejmě odmyslíme tu na běh nepříjemnou kamennou dlažbu na Horním či Dolním náměstí a některých větších ulicích. Běhu příznivější oblast ale nalezneme nedaleko centra. Například z Horního náměstí to máte asi 400 metrů. Pokud budete vybíhat třeba od nákupní galerie Šantovka, je to doslova několik vteřin, než se ocitnete ve stinné náruči přátelské zeleně protkané množstvím příjemných stezek.

Od galerie musíte překonat bratru dvě stovky metrů, abyste své běžecké boty nechali okusit stezek Smetanových sadů. Ano, to je přesně to místo, které znáte také z Olomouckého půlmaratónu. Prosvištíme sady po jejich severním okraji a až na jejich konci se stočíme na západ. Tam vyhledáme lávku pro pěší, která nám pomůže hravě překonat poměrně frekventovanou Havlíčkovu ulici.

Po pravici se zatím můžeme pokochat pohledem na památník Rudé armády, jedno z mála míst, kde ještě zahlédneme hrdě trůnit pěticípou hvězdu. V navazujících Čechových sadech si také dáme kolečko a kolem památníku spisovatelky Boženy Němcové a výtvarníka Karla Wellnera přeskotačíme po pěší lávce zpět do sadů Bedřicha Smetany. Se slinou v koutku úst mineme restauraci a osvěžujícím dojmem působící fontánu. U rybníčku s kachničkami zahneme podél Polské ulice a již známou cestou zakončíme okruh u Šantovky.

KILOMETRÁŽ
3,3 km
CELKOVÉ STOUPÁNÍ
24 m

Komu je tři a čtvrt kilometru málo, dá si více okruhů, anebo se vydá do jiné části města prozkoumat zbytky hradeb u Mlýnského potoka. Od Šantovky vede příjemná lávka pro pěší přes ulici 17. listopadu. Z Kateřinské ulice, kde lávku opustíme, zamíříme do Michalského stromořadí. Zvýšeným pohybem příslušníků městské policie se nenechte zastrašit či zviklat od svého sportovního rozhodnutí. Jejich přítomnost lze snadno vysvětlit umístěním centrály na rohu Kateřinské a Michalského stromořadí.

Odměnou za vaši odvahu vám bude vlahý stín Bezručových sadů. Určitě vás v něm zaujme Jihoslovanské mauzoleum, které uchovává ostatky 1188 jugoslávských vojáků položivších zde životy za první světové války. Zaujme vás hlavně velmi špatný stav, v němž se tato kulturní památka dnes nachází. Podél potoka můžeme vlastně pokračovat až za letní kino. Po lávce u tenisových kurtů však lze potok překonat a proběhnout se také trochu po areálu botanické zahrady (pokud tedy není zrovna zavřeno).

Po obkroužení jednoho nebo více kol se podél služebny přátelských příslušníků mírových sil navrátíme ke galerii moderního konzumu, kde můžeme svůj trénink završit... odchodem.

KILOMETRÁŽ
2,4 km
CELKOVÉ STOUPÁNÍ
37 m

Reklama

Související témata:
Mauzoleum