Hlavní obsah

Jak na běžecké puchýře? Pár rad a je po problému

Markéta LyachováSport.cz
Aktualizováno

Když je blbá hlava, trpí celé tělo, říká se. Něco na těch moudrých slovech bude. Asi by mi nestačily prsty na rukou, kdybych se chtěla dopátrat, kolikrát jsem si špatně navlékla ponožku, obula běžecké boty a tajně doufala, že se nic nestane.

Foto: Profimedia.cz

Puchýře patří k banálním zraněním, přesto mohou běžce hodně potrápit.

Článek

Doufání bylo vždycky marné a já to v hloubi mysli dobře věděla. Jenže z nevysvětlitelných důvodů jsem pokaždé podlehla své lenosti a vyrazila vstříc svému běžeckému dobrodružství – a to se dostavilo záhy. Tělo začalo mou lenost nemilosrdně trestat, puchýře na nohou na sebe nenechaly dlouho čekat.

Kdo s puchýři proběhal pár kilometrů, ví, jak nepříjemný váš trénink může být.

Puchýřům však můžeme celkem úspěšně čelit, stačí jen dodržovat pár pravidel. Existují opatření, jež mohou snížit riziko vzniku puchýřů na minimum, a když jim nezabrání, sníží alespoň jejich bolestivost a nebezpečí infekce.

Co vlastně puchýře způsobuje?

Jde o podráždění pokožky třením. Pokud se nějaká část oblečení, obuvi nebo čehokoliv jiného opakovaně tře o kůži, po určité době dochází k oddělení svrchní vrstvy kůže od vrstvy bezprostředně pod ní. Prvním varovným signálem je zarudnutí a pocit tepla na zasaženém místě. Později se prostor mezi oběma vrstvami kůže zaplní tekutinou a vytvoří se klasický puchýř. Vzniká nejčastěji na patách a chodidlech.

Stane-li se vám, že během tréninku začnete mít pocit, že se vám dělá puchýř, raději ho přerušte a vyměňte boty včetně ponožek – udržíte tak nohy v suchu. Postižené místo ošetřete náplastí.

Jestliže se vám už puchýř udělal, musíte zamezit infekci. Malé a neporušené puchýře si můžete ošetřit sami. Nejprve puchýř samotný a jeho blízké okolí vyčistěte alkoholem. Potom jehlou, kterou jste předtím sterilizovali v alkoholu nebo nad plamenem, puchýř propíchněte a mírným tlakem z něho vytlačte nahromaděnou tekutinu. Následně natřete desinfekční mastí a překryjte sterilním obvazem.

Pokud se vám puchýř během sportování částečně odtrhl, postižené místo vydesinfikujte, kůži přiložte zpět na její původní místo, celé opět vydesinfikujte a potřete hojivou mastí. Podobný postup platí i při stržení puchýře.

Jak se vyvarovat puchýřům
1) Základem jsou správné boty: tedy dostatečná velikost, která zohledňuje fakt, že se vám při dlouhém běhu chodidlo prodlouží. A potom přiměřená šířka, aby vám poskytla dostatek prostoru pro nohu, a ta nebyla stlačená, nebo aby vám prsty nestlačovala k sobě.
2) Správné vázání tkaniček: Vázáním tkaniček ovlivníte nejen to, aby vás bota netlačila, ale můžete jím i zamezit podkluzování paty.
3) Ponožky: Vybrat si správné ponožky není úplně jednoduché. Musí vám padnout velikost a nesmí vám deformovat prsty. Měly by také odvádět vlhkost.
4) Vnitřek boty: Vložky do bot a gelové polovložky a polštářky dokáží tlumit nárazy a tlak na konkrétních problematických místech. Zmírnit tlak můžete i nalepením gelové náplasti.
5) Snížení pocení: Na chodidle je rozmístěno zhruba 90 tisíc potních žláz, které dokáží při teplém počasí vyprodukovat nepříjemnou vlhkost. Proto někteří běžci používají antiperspiranty, aby pocení snížili. Můžete použít i koupele v odvaru z dubové kůry, která stahuje ústí potních kanálků a snižuje potivost nohou.
6) Tejpování: Nalepování ochranné pásky může skvěle fungovat, pokud je provedeno správně. Chce to ale dostatek praxe, protože ohyby a pomačkaná páska mohou mít ve finále opačný efekt.

Reklama

Související témata: