Hlavní obsah

Křečové žíly a běh. Dá se jim přijít na kloub?

Praha

Běhat, nebo ne? Pokud vás trápí nevzhledné křečové žíly na nohou, nemusíte zoufat. V běhání vám zas tak moc nebrání. Většinou jsou jen kosmetickým problémem, který v případě nouze snadno vyřešíte dlouhými elasťáky. O běhání s křečovými žilami se ale velmi často diskutuje. Běžci s takovými problémy mají obavy. Pojďme tomu přijít na kloub.

Foto: Profimedia.cz

Pro běhání představují křečové žíly spíše kosmetický problém.

Článek

Podle odborníků pravidelný běh běžcům s varixy nijak neškodí, naopak působí na cévní systém nohou blahodárně. Může tak sloužit jako účinná prevence vzniku křečových žil, ale i jako lék na zmírnění příznaků žilního onemocnění.

Při běhu s křečovými žilami však platí určitá pravidla

Důležitá je volba trasy. Běhání na tvrdém povrchu výrazně zatěžuje svaly a klouby celého organismu, což v kombinaci s křečovými žilami může přispět ke vzniku otoků a bolestivosti dolních končetin. Raději se proto vyhýbejte silnicím a jiným tvrdým povrchům. Volte lesní stezky nebo třeba trávu.

Záleží i na správné obuvi. Kvalitní běžecké boty totiž lépe absorbují nárazy při kontaktu s podložkou. Špatná obuv vám může způsobit řadu zdravotních komplikací. Skvělým pomocníkem jsou také kompresní punčochy, jejich efekt na žilní systém dolních končetin je nenahraditelný. Zlepšení průtoku krve vede k oddálení pocitu únavy a váš běh tak získá potřebnou lehkost a sílu.

Další vhodné sporty
Plavání
Chůze a turistika
Jízda na kole
Běh na lyžích
Golf

Odborníci však upozorňují, že kdo dlouho neběhal, měl by začít s tréninkem pozvolna. Tělo potřebuje čas, aby se přizpůsobilo nové činnosti.

Ženy jsou na tom hůře. Křečové žíly mívají dvakrát častěji než muži a s věkem u nich výskyt rychle stoupá. Vrozené oslabení žilní stěny může vést k výskytu varixů dokonce i v dětském věku. Také každé těhotenství nález na žilním řečišti zhoršuje.

Velký vliv na rozvoj křečových žil má i zaměstnání. Varixy trpí především ti, kteří musejí dlouhé hodiny sedět či stát - kuchaři, cukrářky, prodavačky, kadeřnice, učitelky, ale i třeba řidiči.

Nejčastějšími příznaky přicházejících křečových žil jsou otoky a s nimi spojený pocit tíhy v končetinách. Někdy se dostaví i křeče, a to obvykle ve spánku v časných ranních hodinách. Mohou se však objevovat i během dne při změně polohy dolních končetin.

Nevhodné sporty
posilování a vzpírání
box
sjezdové lyžování
squash
surfování
aerobik
fotbal
volejbal
tenis
všechny druhy skoků

Pokud už je máte a dojde ke zhoršení příznaků, raději si na nějaký čas od běhání odpočiňte. Akutní zánět se projevuje zduřením, bolestivostí a zčervenáním postižených žil. A tak místo běhu zařaďte třeba delší procházky.

Platí ale, že nejúčinnější prevencí žilních onemocnění je dostatečný aktivní pohyb. Po běhu si doma můžete ulevit hydroterapií. Její účinky znali už staří Egypťané, velké obliby dosáhla v antickém Řecku a Římě. Střídáním teplé a studené vody ovlivníte nervová zakončení, nohy vás pak budou bolet méně. Zlepší se také prokrvení končetin a sníží množství krve v křečových žilách.

Reklama

Související témata: