Hlavní obsah

TEST: Čelovka Led Lenser Neo. Světlo, které se vejde i do kapsy

Praha

Malá, lehká, výkonná, levná, skladná. Čelovka Led Lenser Neo má své plusy. Pokud nepatříte mezi milovníky drahých technologií, tato svítilna vám pro běhání poslouží bohatě. Pokud se obáváte složitého ovládání, nastavování úhlů, vaše obavy nejsou na místě. Prostě zapnete a běžíte.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čelovka Led Lenser Neo.

Článek
Fotogalerie

Výrobce nabízí pět barevných provedení, takže si vyberou i ženy, které chtějí být sladěné s oblečením. Navíc vzhledem k jemnému designu a hmotnosti právě běžkyně ocení tento výrobek od firmy Led Lenser.

Park, stezky, hory, město. Tuto čelovku můžete mít stále při sobě. Je skladná, vejde se pohodlně do kapsy, baťohu, stále ji můžete mít u sebe pro případ, že si to bude situace vyžadovat. Bez tří tužkových baterií váží pouze 54 gramů. Výrobce ji nedoporučuje jen pro běhání, ale také pro chodce a turistiku. I mimo sportovní účely se může hodit. Stačí, aby vám doma vypadly pojistky, a vy jste bez elektrického proudu. Záruka na tento výrobek je pět let.

Technické parametry
• Dosah světla 10 metrů
• Světelný tok - Boost /Low Power 90/20 lm
• Doba svícení - Boost /Low Power 10/100 h
• Hmotnost 54 g (bez baterií)
• Baterie 3 AAA 1,5 V
• Certifikace odolnosti IPX4
• LED 1 x High End LED (bílá), 1 x High End LED (červená)

Důležité pro využití je ovládání a funkce. Vše tady zvládá jedno tlačítko, které je umístěno přímo nad světlem. Celkem lze využít čtyř nastavených modulů. Jedno zmáčknutí - přední světlo svítí. Dvě zmáčknutí - přední světlo svítí, navíc se přidá zadní blikající dioda. Tři zmáčknutí - přední světlo svítí tlumeně, přidá se zadní blikající dioda. Čtyři zmáčknutí - přední světlo a zadní dioda blikají.

S tímto typem čelovky, který Led Lenser nabízí, nelze světelný kužel nastavovat, je pevně daný, do dálky svítí na deset metrů, což je pro běhání dostačující. Kam se podíváte, tam svítí, což je vlastně základní potřeba, kterou má čelovka splňovat. Tato vydrží až sto hodin. Navíc pevně drží na hlavě, pokud se vydáte do nerovného terénu, nemusíte mít obavu, že by vás čelovka na hlavě obtěžovala a světlo létalo, tím pádem neplnilo svoji funkci. Navíc díky hmotnosti nepocítíte tíživou helmu, která by vás mohla při delším běhu obtěžovat.

Napájení je řešeno pomocí tří tužkových baterií, ke kterým se každý bez problémů dostane. Stačí odejmout gumové pouzdro a uvidíte baterie, ke kterým je hned bezproblémový přístup pro případ výměny.

Plusy
Stabilita
Nízká hmotnost
Cena
Snadné ovládání
Mínusy
Nemožnost usměrnění světelného kužele
Cena
799 Kč

Spojení mezi zadním napájením a přední částí je řešeno miniaturním kabelem, který je u baterií ukončen „telefonním šňůrou." Ta je pomocí dvou umělohmotných klipsen součástí úzké, pružné a stavitelné čelenky, kde si každý volí obvod podle svých rozměrů. Součástí předního modulu je i polstrování, které má zpříjemnit dotyk čelovky s kůží běžce.

Jedno balení obsahuje čelovku, sadu baterií AAA (3 x 1,5V) a návod k použití. Výrobce garantuje jasný a široký svazek paprsku 16:9, kde celkově můžete využít tři různé světelné režimy, zadní část má červené světlo. Kompaktní aerodynamický tvar a vysoká úroveň pohodlí je devízou tohoto světla, který výrobce nabízí za 799 korun.

Reklama