Hlavní obsah

TEST: Led Lenser H7R.2 - nadupaná čelovka s překvapením

Praha

Zima už pomalu dostává na frak, dny se pozvolna prodlužují. Ale ranní a večerní běžci stále ještě bojují s šerem a temnotou. Vyrážíte-li na svůj pravidelný ranní běh, popřípadě běžíte po práci domů, využijete dobré světlo. Vidět, jak terén před vámi vypadá, případně být vidět na silnici z dostatečné vzdálenosti není k zahození. Přinášíme test jedné velmi dobré čelové svítilny.

Foto: Milan Malíček, Právo

U této čelovky vychází velice slušně poměr cena/výkon.

Článek
Fotogalerie

H7R.2 není od Led Lenseru ta nejvýkonnější čelovka, v porovnání ceny a výkonu ale vybočuje na českém trhu hodně z řady. Na první posvícení zaujme svítilna možností plynulé regulace intenzity světla a zoomování světelného kuželu. Jako třešnička na dortu se může jevit malé červené světlo vzadu.

Univerzálnost zdrojů

H7R.2 pohání dodávaná dobíjecí Li-ion baterie o kapacitě 1400 mAh, kterou lze v případě nouze nahradit čtyřmi mikrotužkovými bateriemi. Také možností dobíjení je několik. Standardně se společně se svítilnou dodává konvenční síťová nabíječka s mikro-USB konektorem. Toto řešení tak umožňuje dobíjet čelovku i přes USB rozhraní vašeho počítače, autoadaptér a podobně.

Mnohočetná multifunkce

Samostatnou kapitolou by mohlo být multifunkční bateriové pouzdro s regulátorem. Pro lepší vyvážení čelovky na hlavě jej výrobce umístil na gumový pásek na protější stranu - do zátylku běžce. Na pouzdru vás zaujme červené kolečko regulátoru, které plní mnoho dalších funkcí. Kromě plynulého nastavování intenzity osvětlení slouží také jako zadní světlo. Dvě červené diody mohou svítit konstantně či přerušovaně.

Tytéž diody plní při zapnutí svítilny funkci kontrolek stavu úrovně nabití baterií - probliknou zeleně, vše je v pořádku. Probliknou-li červeně, je na čase připojit čelovku k nabíječce. Tentýž regulátor použijete i ve stroboskopickém režimu pro regulaci frekvence blikání bílého světla.

Tři režimy na výběr

Čelovka nabízí několik režimů hlavního osvětlení. Můžete si zvolit, zda chcete, aby bílé světlo udržovalo co možná nejkonstantnější úroveň osvětlení až do vybití baterie, nebo aby úroveň osvětlení pozvolna klesala s klesající voltáží baterie. Oboje má své výhody - první režim vám umožní vyždímat z baterií maximální výkon, podle druhého lépe poznáte skutečný stav baterií, na nějž můžete pružněji reagovat. Třetím režimem bílého světla je stroboskop s plynulou regulací frekvence blikání.

Jednotlivé režimy můžete navíc spustit ve standardním nebo ve zvýšeném výkonu. Stačí hlavní vypínač stisknout jednou, nebo dvakrát. Neméně užitečnou funkcí je zámek hlavního vypínače, což vám ušetří starosti s vybitou baterií při přenášení čelovky v batohu, kapse a podobně.

Velice příjemnou vlastností svítilny je její optická signalizace hned několika věcí. Když se baterie blíží ke svému neodvratnému konci sil, zjistíte to - mimo probliknutí červené zadní diody při zapnutí - také podle trojitého zablikání hlavního světla. Hlavní světlo vám také jedním probliknutím napoví, že jste se dostali na jeho nejvyšší či nejnižší intenzitu osvětlení.

Odolnost především

Materiálem čelovky je kombinace hliníku a odolného plastu. Celé světlo je odolné proti stříkající vodě, takže v dešti či sněhu by neměl nastat nejmenší problém. Výši dopadu světelného kužele regulujete mechanickým posunem ve čtyřech krocích v rozsahu téměř 90 °. Dalším příjemným překvapením je integrovaná karabinka do jedné z přezek na gumovém pásku.

Přeci jen má mušku

Budeme-li porovnávat cenu s výkonem a užitečností testovaného výrobku, dostaneme se k velmi pěknému indexu, který praví: Kup tu čelovku a nebudeš litovat! Je tak velká škoda, že si německý výrobce nepohlídal i výrobně nenáročnou banalitu, jakou je gumová krytka vstupu dobíjecího kabelu. Ta totiž nedoléhá úplně přesně, často se sama uvolňuje a umožňuje tak vniknutí vody do bateriového pouzdra!

Ačkoli jsme s čelovkou naběhali už stovky kilometrů, někdy i v dešti, k uvedenému scénáři zatím nedošlo. Je ale pouhou otázkou času, kdy by krytka mohla přinést značné problémy. Ano, závadu lze vyřešit svépomocí poměrně snadno (krytku něčím přelepíte nebo zafixujete), ale u jinak výborně řešeného výrobku nám nedbalost takového druhu přijde naprosto hloupá a zbytečná.

Dalším řešením by mohla být výrobcem poskytovaná pětiletá záruka.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• čelovka Led Lenser H7R.2
Používáte čelovku při běhání?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
Celkem hlasovalo 201 čtenářů.

Reklama