Hlavní obsah

TEST: S běžeckými návleky Kalenji se marastu vyhýbat nemusíte

René KujanSport.cz

Ne každý běhá pouze za pěkného počasí a pouze po upravených cestách. A ne každý běhá naboso jako Tomáš nebo Lukáš. Proto určitě oceníte, když vám třeba na výběhu v zimě nenapadá sníh do bot. Návleky vás ochrání i před hlínou, jehličím, pískem. Zkrátka do boty se nedostane nic, zato pot z ní ano. Tak proč si za přijatelnou cenu nezpříjemnit příští kilometry?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Marast zůstane venku, do boty se vám nedostane.

Článek
Fotogalerie

Decathlon se po silničním běhání začíná věnovat také trailu, běhání v terénu. A to je jistě dobrý nápad. Každý, kdo někdy běžel po rozmoklé cestě mezi poli, v hromadách spadaného listí na podzim, v terénu s jehličím, kaménky nebo dokonce v poušti mezi miliardami pískových zrnek, dobře ví, jak dokáže být nepříjemné cizí těleso v obuvi.

Zapadlý kamínek, kousek větvičky nebo větší jehlička ze stromu dokáží být nejen zdrojem nepohodlí. Můžou vám rozdrásat nohu, nadělat puchýře, o poničených ponožkách či dokonce botách ani nemluvě. Aby k ničemu tak nepříjemnému nedošlo, lze se chránit návleky. Za 379 korun si můžete pořídit jedny univerzální od značky Kalenji.

Univerzální velikosti návleků jsem se zprvu trochu obával, ale nakonec v tom nebyl žádný problém. Velmi jednoduchý střih dobře seděl na různých druzích obuvi krosové i silniční. Neškrtil, dobře větral a na noze nepřekážel ani netížil.

Spolehlivé pohodlí

Návleky jsou v podstatě tvaru komolého kužele. Použitý materiál je elastický ve všech směrech, takže horní obruba nemusí nést ani žádné gumičky či šňůrky. Dolní obruba je v zadní části vyztužena tuhou, nepružnou tkaninou, v přední části robustním gumovým páskem. Přední část se k botě, respektive tkaničce připíná spolehlivým plastovým háčkem. Na správném místě pak celý návlek drží pásek obepínající podrážku boty v jejím středu. Pásek je z dvouvrstvé tuhé tkaniny, po obou stranách má však elastická zakončení. Na jedné straně se pásek zapíná malou plastovou sponou, takzvaným trojzubcem.

Spodní lem je ale zajímavý i z vnitřní strany. Jeho stabilní polohu zaručují dva druhy silikonových proužků ‒ ze zadní strany plný, široký, ze strany přední dvojice vlnovek. A to je v podstatě všechno. Celkový design ještě doplňuje velké logo značky přes celou přední část a malý stříbrný nápis na zadním lemu, který by mohl být třeba i reflexní, protože většinou v této části zakrývá reflexní vybavení samotné boty. Na pořádnou odrazku výrobce ale rezignoval, patrně kvůli nezvyšování zajímavé ceny.

Jedna muška

Návleky se mnou naběhaly mnoho desítek kilometrů po lesích, přes oranice, po štěrkových cestách, i na nějaký ten písek se dostalo. Překvapivě dobře seděly a zároveň na sebe zbytečně neupozorňovaly škrcením nebo dřením. Do boty se mi za celou dobu nedostalo vůbec nic, což mne výrazně potěšilo. Také ponožky při výběhu neměnily radikálně barvu ze sněhobílé do traktoristické hnědi. Problémy by mohly nastat pouze v případě, kdy zapadnete do hlubokého bahna, které vás začne vyzouvat z kecek a zároveň působit na všechny skuliny pod vysokým tlakem. I takové případy jsme spolu zažili, ale vždy jen na krátkých úsecích, kde návleky obstály se ctí.

Jediné, co mne na trailových návlecích překvapilo v negativním smyslu slova, byly zapínací pásky přes botu. Na hlíně, jehličí, v blátě jim nic vážného nehrozilo, ale po běhání mezi kamením, po štěrku nebo písku v kombinaci s tvrdým podkladem se pásky začaly rozešívat, párat. Zatím to po zhruba 80 kilometrech není dramatické. Pásky drží a zcela plní svou funkci. Do budoucna to ale určitě bude představovat problém, s nímž budou muset vaše maminky blíže seznámit svůj šicí stroj. Za pásky tedy jedna hvězdička dolů, jinak jde ale v podstatě o hodně muziky za málo peněz.

PLUSY
dobře chrání nohu, zároveň o nich ani nevíte
jednoduché, nekomplikované
dobrý poměr cena/výkon
MÍNUSY
méně kvalitní připínací pásky
CENA
379 korun

Reklama